DruštvoVesti

Ljajić: Srbija neotkrivena destinacija

Prema prognozama Ministarstva trgovine i turizma, Srbija bi do kraja godine od turizma mogla da zaradi 1,4 milijarde evra, što je za 200 miliona evra više nego prošle godine, a ministar Rasim Ljajić kaže da razlog ovako pozitivnog trenda leži i u tome što je Srbija bezbedna i još neotkrivena destinacija.

Lajić za „Politiku“ ističe i da se u ovom sektoru očekuje dosta posla kako bi se nastavio pozitivan trend i da se moraju sprovesti unutrašnje reforme na tržistu, jer postoji veliki stepen sive ekonomije koji se procenjuje na 25 do 30 odsto

„Zato ćemo menjati propise tako što ćemo omogućiti paušalno oporezivanje za sve pružaoce usluga privatnog smeštaja kao i njihovu registraciju“, najavljuje Ljajić.

Paralelno se radi i na projektu e-turist, koji podrazumeva elektronsku prijavu i odjavu turista koja će omogućiti da u svakom trenutku budu raspoloživi podaci o tome koliko je turista posetilo Srbiju, koje destinacije su obišli, i iz kojih su zemalja stigli, a ovaj projekat trebalo bi da bude završen tokom sledeće godine.

Rast u turizmu Ljajić objašnjava time da su posle terorističkih napada u svetu strani gosti poceli da biraju destinacije koje pruzaju više stabilnosti i bezbedne su. Drugo, kako navodi, postoji trend turista u svetu posebno na velikim turistickim trzistima da idu i posećuju neotkrivene destinacije.

Kao treći razlog navodi to što smo olakšali njihov dolazak otvaranjem novih avio linija i ukidanjem viza.

Ministar kaže i da se ozbiljnije ulaže u marketing i infrastrukturu.

Ljajić dodaje da ćemo ove godine imati i do sada najozbiljniju onlajn i televizijsku marketinsku kampanju u najuticajnijim svetskim medijima.

„Osim opšte kampanje koja će se voditi intenzivno na svim pojedinacnim tržistima koja su nam zanimnljiva uporedo će se promovisati posebne ponude u zavisnosti od toga sta turisti traze – kutlurno nasleđe, aktivan odmor, banje, zabavu ili vikend posete velikim gradovima“, napominje ministar.

Ljaić kaze da osim zemalja u regionu u nasa prioritetna trzišta spadaju i zemlje EU, Kina, Iran, Japan, Koreja, Turska i Rusija i prema tim zemljama će se voditi posebne kampanje za privlačenje gostiju.

Kaže i da je u prva dva meseca ove godine rast broja turista iz Kine veći za 254 odsto u odnosu na isti period prosle godine.

 

On je naveo i da su najbrojniji gosti i Bugarske, Crne Gore, BIH, Hrvatske, Rumunije, Makedonije, Grvcke, Kine, Turske i Slovenije. Rusija je kaže ministar, takođe prioritetno trziste na koje se ozbiljno racuna. Za odmor u Srbiji od početka godine uz vaucere se prijavilo 45 954 građana sto je već vise od polovine broja predviđenog buzdetom (80 000).

Tanjug

Podeli