Društvo

Ekološkom akcijom duž korita Raške obeležen Dan planete Zemlje

Simbolično na Dan planete Zemlje, učenici Gimnazije i Medicinske škole, volonteri Kancelarije za mlade i članovi Odeljenja za vanredne situacije i zaštite životne sredine organizovano su čistili nizvodno uz reku Rašku. Dan posvećen planeti na kojoj živimo uklopljen je sa još jednom akcijom “101 kao 1” koju je iniciralo Odeljenje za Civilnu zaštitu gradske uprave grada Kraljeva i Tim za koordinaciju aktivnosti 17 gradova i opština iz sliva Zapadne Morave.

Oni su, 10. februara prošle godine, u Kraljevu potpisali Protokol o zajedničkim preventivnim aktivnostima u borbi protiv elementarnih nepogoda.

Akcija se, istovremeno sprovodi na brojnim lokacijama u 17 gradova i opština sliva Zapadne Morave, a to je svojevrsni nastavak prošlogodišnje, prve akcije ovog tipa koja je bila organizovana povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od prirodnih katastrofa (obeležava se  13. oktobra), pod nazivom „100 kao 1“.

Ovogodišnju akciju su podržali: JVP „Srbijavode“ (obezbedili majice i kačkete za učesnike), Stalna konferencija gradova i opština, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, UNDP i Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Srednjoškolci su uživali i današnjoj akciji apelujući na sve vršnjake da svakog vikenda provedu nekoliko sati uredjujući i čisteći životnu sredinu. Oni su pozdravili akciju “Da Pazar zablista” i najavili nove aktivnosti za naredni vikend.

K.R.

Podeli