Društvo

Zapušteni objekat pretnja učenicima

U okviru projekta „Aktivni mladi za bezbednu zajednicu“ Akademske inicijative Forum 10 održane su radionice u nekoliko novopazaraskih osnovnih i srednjih škola. Razgovor o bezbednosti obavljen je danas i u Ugostiteljko –turističkoj školi. Najveći problem učenika te škole je zapušten objekat koji se nalazi u blizini, zbog čega im je potreban školski policajac.

Oni su ukazali na  bezbednosne probleme u lokalnoj zajednici, ali i u svom okruženju. U Ugostiteljsko turističkoj školi u Novom Pazaru učenici su predložili Savetu da im pomogne da dobiju školskog policajca, koji  je potreban zbog praznog objekta, a koji nema prozore i predstavlja pretnju za njihovu bezbednost.

Direktor Ugostiteljsko –turističke škole, Iso Ćorović, kaže da se o bezbednosti  treba govoriti, kako bi ona bila unapređena, te da menadžment škole ima dobru saradnju sa svim institucijama, đački parlament škole organizuje predavanja na različite teme. On je zadovoljan kako su učenci prepoznali značaj bezbednosti, ali i na pravi način izneli probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Ovo je sedma radionica na kojoj se razgovaralo sa učenicima osnovnih i srednjih škola o bezbednosti u lokalnoj zajednici. Programski koordinator Akademske inicijative „Forum 10“ Fahrudin Kladničanin ističe da je cilj projekta  Aktivni mladi za bezbednu zajednicu da se u nekim budućim dokumentima nađu problemi mladih, kako bi bezbednost   u lokalnoj zajednici bila unapređena.

“Aktivni mladi za bezbednu zajednicu”, naziv je projekta, koji Akademska inicijativa Forum 10 realizuje uz pomoć Ambasade Velike Britanije i Misije OEBS-a  u Srbiji.

Nasilje na internetu, ekološka bezbednost, vršnjačko nasilje, neki su od problema, koji su mladi izneli na radionicama. Učenici su istakli da su ugroženi u saobraćaju, na internetu, da zaslužuju kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, ali i bolje životno okruženje.

Podeli