Politika

SDA Sandžaka: Plaketa Dodiku-ruganje žrtvama

Stranka demokratske akcije Sandžaka najoštrije osuđuje i protivi se dodeli najvišeg priznanja opštine Srebrenica, kako navode, velikosrpskom šovinisti, Miloradu Dodiku. SDA smatra da dodela takvog priznanja nekome ko negira genocid, predstavlja otvoreno ruganje žrtvama Srebrenice, ali i svim bošnjačkim žrtvama uopšte.

Dodjela najvišeg priznanja općine Srebrenica nekome ko negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i nagrađuje ratne zločince osuđene za zločine nad Bošnjacima predstavlja otvoreno ruganje svim žrtvama genocida u Srebrenici i svim bošnjačkim žrtvama uopće.

Nedosputivo je da se ova vrsta priznanja dodjeli osobi koja svoje političko djelovanje temelji na negiranju genocida, konstantnim prijetnjama Bošnjacima, negiranju države Bosne i Hercegovine i rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ovaj postupak predstavlja jasan pokazatelj da politika koja genocid, ratne zločine i etnička čišćenja koristi kao sredstvo za ostvarenje svojih ciljeva sve više dobija maha u tzv. Republici Srpskoj i Srbiji ali i potvrđuje činjenicu da su Bošnjaci narod pod prijetnjom kojima je ugroženo pravo na život.

SDA Sandžaka izražava svoju zabrinutost zbog porasta velikosrpskog šovinizma a naročito zabrinutost za budućnost Bošnjaka u Sandžaku zbog činjenice da zločini nad Bošnjacima Sandžaka nisu rasvijetljeni niti su odgovorni kažnjeni.

Pozivamo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da ovu sramnu odluku stavi van snage te da preduzme sve mjere u cilju zaštite bošnjačkog stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Od predstavnika EU, OSCE-a i Vijeća Evope tražimo da bez odlaganja obavežu Srbiju da rasvijetli sve zločine počinjene nad Bošnjacima Sandžaka i da odgovorne adekvatno kazni.

Izvor: SDA Sandžaka

Podeli