Bankama godišnje platimo oko 13 milijardi dinara kamate

Prema podacima Kreditnog biroa, građani Srbije trenutno su u dozvoljenom minusu koji iznosi 46 milijardi dinara (390 miliona evra), a za to bankama godišnje plaćaju u proseku 13,6 milijardi dinara na ime kamate, odnosno oko 115 miliona evra, pišu današnje “Večernje novosti”.

Iako je dinar u poslednjih nekoliko godina više nego stabilan, desetine naših banaka nisu snizile kamate na minus, koji u proseku iznosi oko 30% godišnje, piše ovaj list.

Kako se u tekstu navodi, kada se preračuna, rezultat pokazuje da na svaku hiljadu dinara dozvoljenog minusa, banci godišnje ide bar trista dinara kamate, a na svaku hiljadu nedozvoljenog, bankari zarade i po sedamsto dinara.

Kako list navodi, kamate su tolike da su dovoljne za isplatu zarada zaposlenima u banci.

Prema podacima Narodne banke Srbije iz januara, prosečna godišnja kamatna stopa za korišćenje porekoračenja po tekućem računu iznosi 29,46%.

To se može uporediti sa prosečnom cenom keš kredita odobrenog na 12 meseci, koji iznosi 8,71 % na godišnjem nivou.

Prema podacima kreditnog biroa pri Udruženju banaka Srbije, trenutno su u “crvenom” 242.272 tekuća računa. To su oni sa kojih je utrošeno više od iznosa dozvoljenog minusa, pa iz “crvenog” ne mogu da izađu duže od dva meseca.

Njihov dug je, navodi se, dostigao gotovo pet milijardi dinara, što je oko 40 miliona evra.

 Izvor: Tanjug, Večernje novosti

Podeli