Društvo

Padovi, lomovi – Oprez!

Hladni talas jenjava, ali ne i ledena kiša, koja nas očekuje i sutra. Dok je crveni meteo alarm i dalje na snazi u celoj zemlji, ortopdedi savetuju oprez pri kretanju, bez obzira da li se radi o mlađim ili starijim osobama. Zbog aktuelnih klimatskih uslova i na Ortopedskom odeljenju novopazarske Opšte bolnice, broj pacijenata je ovih dana značajno povećan, kao i broj neophodnih hirurških zahvata koji se nameću kao jedini način sanacije, prilikom pada, nastalog preloma.

Prema rečima ortopedskog hirurga dr Seada Ličine, u pitanju su pacijenti sa ozbiljnim povredama i prelomima, najčešće ručnih zglobova na tipičnom mestu, skočnih zglobova, kao i prelomi kuka, koji su karakteristični kod starijih osoba.

‘’Uspešna sanacija povrede ne zavisi samo od preloma već i od starosne dobi pacijnta, ali i od okolnosti pod kojima je došlo do pada. Ono što je zajedničko – kaže doktor Ličina – jeste da je svaka povreda za čoveka teška.’’ Pojačan oprez je, ističe, ovih dana potreban svima, naročito stasrijim osobama.

Ukoliko ipak dođe do pada, treba odmah pozvati hitnu pomoć, kako bi povređena osoba što pre stigla do bolnice radi saniranja povrede.

S.Lj.

Podeli