SvetVesti

BiH predala odgovore na Upitnik EK

Predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine u srediju su predsjedniku Evropske komisije (EK) Žan-Klodu Junkeru (Jean-Claud Juncker) predali 3.242 odgovora na na Upitnik koji im je uručen u decembru 2016. a što će poslužiti za ocjenu da li je Bosna i Hercegovina zaslužila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Juncker je u okviru zapadnobalkanske turneje, u glavni grad BiH doputovao zajedno s evropskim komesarom za politiku proširenja i susjedstva Johanes Han (Johannes Hahnom), dok visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini) još nije uspjela stići u Sarajevo.

Upitnik, na preko 20.000 stranica sa više od hiljadu pratećih akata Žan-Klod Junkeru predali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović je, pored ostalog, rekao da je Bosna i Hercegovina uradila ogroman posao, radilo se 14 mjeseci zbog uslova koji postoje u BiH, te je trebalo između sedam i osam mjeseci da se postigne tzv. mehanizam koordinacije.

Zatim se tek počelo efikasno raditi i odgovori su usaglašeni na svim razinama vlasti i uz učešće više od hiljadu državnih službenika.

“Želimo da BiH, iz posljednje grupe zemalja svrstanih prema fazi pristupanja, pređe u prvu i sustigne susjede. Komesar Han je tokom prethodne posjete BiH rekao da kandidatski status nije besplatan ručak i mi dobro znamo koje nas obaveze u narednim etapa čekaju. Kada smo predali zahtjev u februaru 2016. bilo je mnogo onih koji su smatrali da smo to uradili peruranjeno”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

“Idući tjedan, kad budemo imali trilateralni sastanak predsjednika Republike Srbije, predsjednice Republike Hrvatske i tročlanog Predsjedništva BiH, otvorit ćemo probleme granica ali i sve druge koje moramo riješiti s našim susjedima. I Vi ste, gospodine Junker, naglasili da nema priključenja dok ne riješimo naša granična pitanja”, rekao je Čović.

Predsjednik EK Žan-Kod Junker je, obraćajući se na ceremoniji, poručio da je današnji dan važan za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Evropu.

“Želim odati priznanje svima koji su bili uključeni a bilo je 35 skupina i posao je kvalitetno obavljen. Bio je to test-stres za BiH koja je sada spremna za buduće faze. Odgovore ćemo pregledati i vidjeti hoće li biti potrebe za dodatnim pitanjima koje ćemo slati u Sarajevo”, istakao je Junker.

“Ali, želim da se s Vama dogovorim o jednoj stvari – srž i suština su važniji od datuma i ne mogu reći kada će BiH dobiti status kandidata ili kada će biti primljena u EU. Pred Bosnom i Hercegovinom je ozbiljan rad i nadam se da će odgovoriti svim izazovima koji stoje pred ovom zemljom. Ići ćemo korak po korak. Treba napraviti razliku između brzine i brzopletosti. Radi se o ozbiljnom radu i sve ćemo učiniti da ostanemo prijateljski nastrojeni prema BiH”, rekao je Žan-Klod Juner u Sarajevu.

Prema protokolu, predsjednik Evropske komisije će govoriti u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Izvor: Slobodna Evropa

Podeli