Društvo

MORBILE: Na Infektivnom odeljenju trenutno 30 obolelih

U novopazarskoj Opštoj bolnici povećan je broj hospitalizovanih pacijenata iz Opštine Tutin, koji su se ovoj ustanovi javili zbog pojave malih boginja. Pacijenti, njih 30, koji se trenutno nalaze na  Infektivnom odeljenju stabilnog su zdravstvenog stanja, samo je jedan zbog loše kliničke slike transportovan u Beograd i njegovo zdravstveno stanje je stabilno. Novi talas obolelih iz ove sandžačke opštine očekuje se narednih dana.

Za samo 5 dana na Infektivnom odeljenju hospitalizovano je oko 30 pacijenata iz Tutina zbog pojave malih boginja.Oni su sada stabilnog zdravtsvenog stanja. Načelnik Infektivnog odeljenja dr Husuein Bušat upozorava da je bolest ozbiljna, te da se svakom pacijentu sa sličnim simptomima mora posvetiti posebna zdravstvena pažnja.

“Za vreme praznika hospitalizovali smo 31 pacijenta, a ukupno smo iz Tutina imali 66 obolelih od morbila. Većina je bila sa težom kliničkom slikom ili komplikacijama, samo smo jednog pacijenta morali da uputimo na Kliniku za infektivne bolesti u Beogradu, koji je pored malih boginja imao i hemofiliju, ali je i njegovo lečenje uspešno završeno. Do sada smo uspeli sve da držimo pod kontrolom i nemamo smrtnih ishoda”, kaže Bušat.

Novi talas obolelih, dr Bušat očekuje narednih dana.

“Sada posle praznika imamo jedno zatišje, jer je najverovatnije sada taj period inkubacije kod nevakcinisanih osoba, a drugi talas očekujemo za 7-10 dana”, rekao je Bušat.

Direktor zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić kaže da je od prve pojave morbila u Tutinu do danas registrovano preko 60 pacijenata.

“Najviše je obolelih uzrasta od 30-39 godina , šestoro je i dece predškolskog uzrasta. Svi oboleli su nevakcinisani ili nepoznatog vakcionalnog statusa”, dodao je Spahić.

Podeli