Društvo

Edukativno predavanje za pčelare

Udruženje pčelara „Sandžak“ organizovalo je drugo edukativno predavanje za sve pčelare sa teritorije Sandžaka. Cilj je okupiti sva udruženja i predstaviti im načine kako da pripreme svoje pčele za naredni period.

Drugo edukativno predavanje za pčelare u veoma kratkom periodu, prema rečima podpredsednika Udruženja pčelara „Sandžak“ Fahrudina Tatarevića, okupilo je brojne pčelare iz sva tri Udruženja. Kako kaže, predavanje su održli eminentni stručnjaci u pčelarstvu i to Slobodan Jeftić, Snežana Milosavljević i Nikola Janković.

„Tema predavanja je kako pripremiti pčelu u ovim narednim mesecima, kako ih lečiti u ovm peripodu, i nama jako interesantne te inovacije u tehnološkom pogledu u pčelarstvu“, istakao je Tatarević.

Međunarodni predavač pčelarstva, Slobodan Jeftić istako je da je ovo četvrti put kako drži predavanja u Novom Pazaru a sve u cilju, kako kaže, poboljšanja i unapređenja pčelarstva na ovom području.

„Mi ćemo se potruditi da prenesemo svoja iskustva i znanja o tome kako pravilno raditi sa pčelam. Na koji način se treba boriti protiv aroje i drugih bolesti pčela kao i svega onoga što utiče na naše pčelinje zajednice u ove dve teške godine. Kako da opstanu i budu produktivne, i da pokušamo ove godine da nešto izvučemo od njih“, naglasio je Jeftić.

Prema njegovim rečima, livadski med sa ovog podneblja je najbolji, ne samo u Srbiji već i u svetu, a ovakva predavanja su od velikog značaja, kako kaže, za sve pčelare kako za početnike tako i za one sa većim iskustvom.

A. Ademović

 

Podeli