Ekonomija

Ljajić na Ekonomskom forumu Bosne i Hercegovine

“Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2018” otvorio je jutros u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić govoreći o napretku Bosne i Hercegovine, potcrtavši ponovo značaj usvajanja seta zakona o akcizama. Učesnici panela upriličili su, međutim, realniju ekonomsku sliku, kako BiH tako i ostalih država regiona, predloživši konkretnije mjere.

Zvizdić je izrazio nadu da će Ekonomski forum doprinijeti unapređenju ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini.

“Vijeće ministara BiH i sve vlade su posvećeni poboljšanju investicione klime, provođenju reformi za povećanje konkurentnosti kapaciteta BiH i bolje upravljanje javnim finansijama te stavljanju u funkciju prirodnih i ljudskih potencijala radi jačanja ekonomske osnove BiH i smanjenja nezaposlenosti”, kazao je Zvizdić.

Na prvom panelu, čiji je uvodničar bio profesor  Ekonomskog fakulteta Zlatko Lagumdžija, učestvovali su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Ministar Rasim Ljajić istakao je da smo devedesetih godina propustili veliku šansu da se priključimo razvoju cjelokupnog regiona, ali da zapadni Balkan sada ponovo ima tu šansu, uz podršku Evropske unije.

“Nivo tehnologija pokazuje da mi zaostajemo, zavisno od privredne grane, od 25 do 30 godina za razvijenim zemljama. Tako je i kad je riječ o konkurentnosti. Zašto je to tako? Zbog političke nestabilnosti”, kategoričan je Ljajić.

Naveo je da je energetska infrastruktura također loše stoji u odnosu na razvijene zemlje.

“Dva i po puta se naši privrednici, u Bosni i Hercegovini i Srbiji, zadužuju po većim kamatnim stopama od privrednika u Belgiji. Mi smo te podatke upoređivali i oni su katastrofalni”, kazao je Ljajić.

Dodao je da je regionu potrebna infrastrukturna povezanost, razvoj, bolji uslovi za investiranje.

“Srbija je imala 2,5 puta manje investicija od jedne Mađarske. I u Bosni i Hercegovini je slična situacija”, rekao je Ljajić.

Klix/Agencije/A. Ni.

Podeli