DruštvoVesti

Omerović: Poslednji trenutak da se zaustavi falsifikovanje istorije

”Jučerašnji skupovi podrške i onih koji se protive rehabilitaciji Milana Nedića su potvrda sramote za Srbiju” ocenio je predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović.

Omerović konstatuje da se “cirkus pokušaja prekrajanja istorije nastavlja”, te navodi da se sada u to, osim profašističkih i neonacistickih organizacija, uključuju i “dežurni zaštićeni svedoci, istoričari, ljubitelji osvedočenih fašista i njihovih saradnika u Drugom svetskom ratu”.

’’Svi znaju, i to ne smemo nikada zaboraviti, ko se od početka Drugog svetskog rata borio protiv Hitlera, a ko mu je služio i učestvovao u zločinima protiv sopstvenog naroda. Zna se uloga Nedića u čišćenju Srbije od Jevreja. Njegov državno-policijski aparat u službi nacističke politike je odgovoran za smrt stotina hiljada ljudi, među kojima je najviše Srba’’  navodi Omerović.

Kako kaže, oni koji žele da rehabilituju Nedića, a čiji su žandarmi odvodili kragujevačke đake na streljanje, ponovo bi ih ubili, te upozorava da Zakon o rehabitacjii nije donet da bi se rehabilitovao vojni i policijski upravni aparat Srbije koji je napravio okupator i kvislinška vlada na čelu sa Nedićem.

’’ Zakon nije napravljen da se rehabilituju oni koji su pomagali da se deportuju i progone u logore smrti u Jajincima, Banjici i Starom sajmištu nevini građani Srbije’’ navodi Omerović, te poručuje da SDPS neće i ne želi da dopusti da “ogromne žrtve koje je Srbija dala kao član antihitlerovske koalicije budu uzaludne i da oni koji su doneli slobodu i koji su dali svoj život za nju budu poniženi”.

Omerović upozorava zato da je danas možda poslednji trenutak da se zaustavi falsifikovanje istorije, zbog čega smatra da je Deklaracija koju je SDPS podnela o osudi rehabilitacija pripadnika okupacionih snaga i kvislinških formacija koji su izvršili ratne zločine ili učestvovali u njima, pravi odgovor da Srbija neće na poraženu stranu.

Senada Kalić

Podeli