Društvo

I dalje veliko interesovanje za preventivne preglede

Opšta bolnica u Novom Pazaru jedna je od 106 zdravstvenih ustanova u Srbiji gde se obavio peti krug besplatnih preventivnih pregleda za sve građane,a posebno za one koji nemaju zdravstveno osiguranje. Akcija besplatnih preventivnih pregleda u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju organizuje Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Interesovanje građana Novog Pazara za te preglede je i dalje veliko.

Novopazarac  Milinko Petrović zbog obaveza na poslu ne može da obavi lekraske preglede, pa je za vikend prava prilika da proveri svoje zdravlje.Pre nekoliko godina imao je operaciju, pa je došao na ultrazvučni pregled abdomena.On dodaje da su ovakve akcije veoma značajne posebno za one pacijente, koji nemaju zdravstveno osiguranje.

Portparolka Opšte Bolnice (OB) u Novom Pazaru dr Suada Gicić  Skenderi kaže da je interesovanje građana za preventivne  preglede veliko. Zbog  nemogućnosti da se u toku jednog dana od 8 do 16h obavi veći broj pregleda, bilo je i onih koji su se vratili, ali se doktorka Gicić Skenderi nada da će ovakvih akcija biti I narednom periodu, te će ova zdravstvena institucija uspeti da svima izađe u susret.

“Pravovremeno otkrivanje ovih oboljenja vrlo često garantuje kompletno izlječenje pacijenata. Kod jednog broja pacijenata su dijagnosticirana ova oboljenja ili sumnja u njih i upućeni su na dalje lečenje”, rekla je Gicić Skenderi.

Ispred kabineta za ultrazvučnu dijagnostiku, mamograf, u laboratoriji bio je znatan broj onih koji su došli da iskoriste ovu priliku i provere zdravlje.

U akciji besplatnih preventivnih pregleda u Srbiji, započetoj u jesen 2017. godine, pregledano je više od 75.000 građana.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije pozvalo je građane da obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

 

Podeli