Društvo

Neispravna voda u 16 škola i 11 javnih česama

Ispitivanja Instituta za javno zdravlje iz Kragujevca su pokazala da voda u 16 školskih objekata i 11 javnih česama na teritoriji Novog Pazara ne odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode.

Ono što je važno napomenuti jeste da je reč o školskim objektima i česmama koje se ne snabdevaju preko gradske vodovodne mreže.

Voda nije za piće u Osnovnoj školi “Rastko Nemanjić” u Deževi, u isturenim objektima u Vranovini, Kovačevu, Šaronjama i Novopazarskoj banji, u školi “Dositej Obradović” u Osaonici i isturenim odeljenjima u selima Buče, Bele Vode, Muhovo i Vučiniće.

Neispravna voda je i u odeljenju Osnovne škole “Halifa bin Zaid al Nahjan” u Požegi, školi “Jošanica” u Lukarima, kao i njenim isturenim objektima u selima Žunjeviće, Kominje, Rajetiće i Brđani.

Takođe, voda je neodgovarajućeg kvaliteta i na javnim česmama Biserovača, Halimača, Ćerimidžinica, Česmalija, Murovci, Batnjik, Vranovina, Balava česma Vučiniće, Izbice, kao i na česmama na izlazu iz Požege sa leve strane do šume i na Pazarištu pre Hidrocentrale.

Iz Odeljenja Gradske uprave za izvorne i poverene poslove Novog Pazara obaveštavaju da će narednih dana postaviti samolepljiva obaveštenja sa sadržinom kvaliteta vode na ispitivanim javnim česmama.

Ispitivanje je obavljeno na 41. objektu, od čega je 14 zadovoljilo kriterijume Pravilnika o ispravnosti vode. Rezultati su objavljeni na sajtu Grada Novog Pazara i mogu se preuzeti putem linka http://www.novipazar.rs/zastita-zivotne-sredine/1065-obavestenja

S.Lj.

Podeli