DruštvoVesti

Reakcije na ubistvo Olivera Ivanovića

Predstavnici domaće i strane javnosti danas su osudili ubistvo Olivera Ivanovića i zahtevali hitno rasvetljavanje zločina.

Advokati: Ubistvo Olivera Ivanovića nenadoknadiv gubitak za sve građane Srbije

Advokati Nebojša Vlajić i Ljubomir Pantić ocenili su danas da je ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića “kukavički čin” i “nenadoknadiv gubitak za porodicu i građane Srbije”.

“Ovo je težak trenutak za sve nas, ne samo za Oliverovu porodicu i prijatelje. Nema Srbina koji ga nije poštovao. Bio je borac za slobodu i borac za naš grad, jedan od onih koji su sačuvali Kosovsku Mitrovicu”, kazao je Vlajić koji je bio Ivanovićev branilac u postupku za navodne ratne zločine nad Albancima.

Advokat Ljubomir Pantić kazao je da je “nestao jedan veliki borac i Srbin”.

“Oliver Ivanović nikada nije javno rekao da strahuje za svoj život. Imao je izuzetnu energiju, gledao je pozitivno u budućnost i nikada nije javno kazao da se oavko nešto može desiti”, rekao je Pantić.

Fabrici: EU osuđuje ubistvo Ivanovića i poziva na uzdržanost

EU snažno osuđuje današnje ubistvo lidera Građanske inicijative Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i poziva sve strane da budu mirne i uzdržane, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici.

“EU poziva nadležne vlasti na Kosovu da ne oklevaju i da ulože sve potrebne napore da počinioci budu privedeni pravdi” rekao je Fabrici na predstavljaneju bugarskog predsedavanja EU u Beogradu.

Fabrici je pozvao sve strane da budu mirne i uzdržane da bi se vladavina prava i sama pravda mogle sprovesti i izrazio saučešće porodici Olivera Ivanovića.

Dodik: Ubistvo Ivanovića udar na stabilnost Srbije i severa Kosova

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da jutrošnje ubistvo Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” predstavlja “klasičan udar na stabilnost Srbije i severa Kosova”, i na “zalaganje rukovodstva Srbije koje je dalo svoj nemerljivi doprinos na teškom poslu izgradnje mira i poverenja među ljudima na Kosmetu”.

Dodik je ubistvo Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici nazvao zločinačkim činom koji je šokirao sve građane Republike Srpske.

“Izražavam punu podršku institucijama Srbije u nalaženju onih koji stoje iza ovog ubistva i njihovom kažnjavanju, kao i sprečavanju očiglednog pokušaja pravljenja haosa na Kosovu i Metohiji i pokušaju destabilizacije Srbije”, saopštio je kabinet predsednika RS.

Dodik je u ime građana Republike Srpske i svoje ime izrazio saučešće porodici Ivanovića.

Mihajlović: Ubistvo Olivera Ivanovića neće doprineti miru i bezbednosti na KiM

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas povodom ubistva Olivera Ivanovića da to ne može doprineti miru i bezbednosti na KiM i da se nada da će počinioci tog terorističkog zločina biti brzo otkriveni i da će odgovarati.

“Ovo je užasna vest i velika tragedija za porodicu Olivera Ivanovića, kojoj izjavljujem iskreno saučešće”, rekla je Mihajlović, odgovarajući na pitanja novinara tokom posete Leskovcu.

Dodala je da se ne znaju detalji ali da očekuje da svi počinioci tog terorističkog zločina budu brzo otkriveni i da odgovaraju.

Mihajlović je rekla da napad i ubistvo Olivera Ivanovića ne mogu da doprinesu miru i bezbednosti na KiM, baš kao ni zapaljive poruke albanskih političara koji poručuju Srbima da se ne vraćaju na Kosovo.

“Vlada Srbije ostaje privržena miru i saradnji i mirnom rešavanju pitanja Kosova u interesu Srba i Albanaca”, kazala je Mihajlović.

Tači oštro osudio ubistvo Olivera Ivanovića

Predsednik Kosova Hašim Tači danas je oštro osudio ubistvo predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i zatražio hitno rasvetljavanje zločina.

“Pozivam organe reda da što brže rasvetle okolnosti njegovog ubistva i da izvršioce zločina izvedu pred lice pravde”, rekao je predsednik Tači, a preneo njegov kabinet.

On je pozvao građane Kosova svih nacionalnih zajednica na severu da sarađuju sa organima kako bi ubistvo Olivera Ivanovića bilo što pre rasvetljeno.

Vlada Kosova osudila ubistvo Olivera Ivanovića

Vlada Kosova osudila ubistvo lidera Građanske inicjative Srbija, demokratija, pravda Olivera Ivanovića u severnom delu Mitrovice.

“Vlada Kosova ocenjuje da ubistvo Olivera Ivanovića predstavlja izazov za vladavinu prava i sve  pokušaje uspostavljanja reda na celoj teritoriji Kosova. Nasilje je neprihvatljivo”, navodli se u saopštenju Vlade Kosova.

Vlada poziva sve građane da sarađuju sa organima reda u rasvetljavanju ubistva Ivanovića, a od snaga bezbednosti zahteva da otkriju i privedu počinioce zločina.

Šef UNMIK-a: Šokiran sam ubistvom Olivera Ivanovića

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef UNMIK-a Zahir Tanin saopštio je da je šokiran jutrošnjim ubistvom ubistvom lidera građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u blizini njegove kancelarije u severnoj Kosovskoj Mitrovici i snažno osudio taj akt.

Dodao je da veruje da će istražne vlasti raditi brzo i efikasno.

“Verujem da su sve međunarodne agencije na terenu spremne da podrže vlasti na bilo koji način koji bi mogao pomoći brzom hapšenju osoba odgovornih za ovaj zločin”, naveo je Tanin, a preneo UNMIK.

Tanin je izrazio najdublje saučešće porodici i prijateljima Olivera Ivanovića “u svoje i u ime cele UN porodice”.

Ljajić: Ne verujem da će se ikada saznati ko je ubio Ivanovića

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić izjavio je danas da misli da se nikada neće saznati ko je ubio lidera GI SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

“Ne verujem da će se ikada saznati ko je ubio Ivanovića”, rekao je Ljajić koji se rasplakao dok je na Radio-televiziji Srbije govorio o Ivanoviću.

Lajić je kazao je da je često Ivanovića pitao zašto ostaje u Kosovskoj Mitrovici posle svega što mu se dogodilo.

“Osuđen je na pravdi boga a sada i ubijen, ispada da je bio sigurniji u zatvoru nego na slobodi”, rekao je Ljajić.

On je naglasio da je razgovarajući sa nekim zajedničkim prijateljima saznao da je poslednjih dana Ivanović bio veoma zabrinut.

Izvor:  Beta

Podeli