Politika

Dogovorena poseta privrednika Burse Novom Pazaru i Beogradu (FOTO)

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se u Bursi sa potpredsednikom Vlade Turske Hakanom Čavušogluom, sa kojim je razgovarao o unapređenju ukupnih ekonomskih odnosa dve zemlje i realizaciji infrastrukturnih projekata, koji će se između ostalih realizovati i u Novom Pazaru i Sandžaku.

Na sastanku u udruženju privrednika Rumelisaid u Bursi, koje okuplja poslovne ljude poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, Ljajić je pozvao turske kompanije da ulažu u Srbiju, ali i u Novi Pazar.

Tom prilikom, dogovoreno je da privrednci Burse posete Novi Pazar i Srbiju. Cilj je da se tamošnjim privrednicima predstave privredni potencijali, kako bi se uspostavila saradnja na tom polju, ali i pružila prilika za moguća ulaganja.

Kako je saopštilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Čavušoglu je rekao da su poseta predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji i razgovori sa predsednikom Vučićem otvorili novu etapu u odnosima dve zemlje, dodavši da će realizacija svih projekata koji su dogovoreni tokom predsedničke posete započeti već na proleće.

Ljajić je kao ilustraciju unapređenih odnosa istakao činjenicu da je robna razmena između dve zemlje već za prvih 11 meseci prošle godine premašila rekordnih milijardu američkih dolara.

“To je za 21 odsto više nego u 2016. godini, a s obzirom na to da će već ovog meseca biti potpisan novi sporazum o podsticaju i zaštiti investicija, kao i dolasku novih ulagača iz Turske, u ovoj godini se očekuje još veći rast spoljnotrgovinske razmene, a posebno našeg izvoza u Tursku”, rekao je Ljajić.

Sastanku u Bursi prisustvovali su gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, njegov pomoćnik Faruk Suljević, savetnik u JP Srbija vode i odbornik u Skupštini Novog Pazara Kasim Zoranić i ispred opštine Sjenica Mustafa Baltić.

IZVOR:FONET, RTS

Foto: Tanjug

Podeli