Svet

U 2017. godini ubijeno 65 novinara, 326 u zatvoru, 54 taoci

Novinari su stradali obavljanja svog posla na terenu (na primer u artiljerijskom bombardovanju) ili su ubijeni zato što je njihovo izveštavanje nekoga razbesnelo

PARIZ – Prema godišnjem izveštaju organizacije „Novinari bez granica” (RSF), ukupno 65 novinara je ove godine ubijeno, 326 se nalazi u zatvoru, a 54 njih su zadržani kao taoci.

Novinari koji su preminuli, ili su zadobili smrtne povrede zbog obavljanja svog posla (na primer u artiljerijskom bombardovanju) ili su ubijeni zato što je njihovo izveštavanje nekoga razbesnelo, navodi se u saopštenju RSF.

Većinu od 60 odsto preminulih čine oni koji su ubijeni.

Iako su, kako se navodi, ove brojke zabrinjavajuće, 2017. je bila godina sa najmanjom stopom smrtnosti profesionalnih novinara (50 ih je ubijeno) u poslednjih 14 godina.

Novinari, naravno, beže iz država kao što su Sirija, Jemen, Libija koje su postale previše opasne, ali RSF navodi da je i sve veća svest o potrebi da se novinari zaštite.

Ujedinjene nacije usvojile su nekoliko rezolucija o bezbednosti novinara od 2006, a mnoge nove organizacije usvojile su bezbednosne procedure.

Kako je istaknuto, ovaj pad se ne odnosi na smrt novinarki, koji se udvostručio.

U 2017, ubijeno je njih deset, naspram pet u 2016, a većina žrtava bile su iskusne i borbene istraživačke novinarke koje su, uprkos pretnjama, nastavljale da istražuju slučajeve korupcije.

Među nastradalima su Karuana Galicija sa Malte, Gauri Lankeš iz Indije i Miroslava Brič Veldusea iz Meksika.

Kako se u saopštenju navodi, još jedna novina u 2017. jeste da su neke zemlje u kojima nije ratno stanje, postale skoro podjednako opasne za novinare kao i ratna područja.

U zemljama gde nije ratno stanje, zabeleženo je 46 odsto smrtnih slučajeva, dok je u odnosu na 2016. bilo njih 30 odsto.

Gotovo isti broj smrtnih slučajeva novinara (11) se dogodio u Meksiku kao i u Siriji, koja je bila najsmrtonosnija zemlja za novinare 2017. godine, sa 12 ubijenih.

„Istraživački novinari koji rade na velikim pričama kao što su korupcije i skandali, igraju ulogu psa čuvara i postali su mete onih kojima smeta njihovo izveštavanje”, rekao je generalni sekretar RSF Kristof Deloire.

On je istakao da „ova zabrinjavajuća situacija naglašava potrebu da se novinarima obezbedi veća bezbednost u doba kada i izazovi i opasnosti novinskog izveštavanja postaju sve više internacionalizovani”.

Kao i stopa smrtnosti, opao je u odnosu na prošlu godinu i broj novinara koji se nalaze u pritvoru.

Međutim, kako se navodi, uprkos generalnom opadanju, u određenim zemljama je broj pritvorenih novinara neobično visok, posebno u Rusiji i Maroku koje ranije nisu bili među najgorim zemljama koje hapse profesionalne novinare.

Uprkos tome, oko polovina od ukupnog broja pritvorenih novinara nalazi se u zatvorima u samo pet država.

Kina i Turska su i dalje dve države koje najviše hapse novinare.

Konačno, 54 novinara trenutno su taoci nedržavnih grupa kao što su Islamska država i jemenski Huti.

Skoro tri četvrtine tih talaca su lokalni novinari koji su jako slabo plaćeni, a preuzimaju ogromne rizike.

Strani novinari koji su trenutno taoci, bili su svi kidnapovani u Siriji, ali se ne zna skoro ništa o njihovim trenutnim lokacijama, navodi se u saopštenju RSF-a.

 

Izvor: Tanjug / Politika

Podeli