Politika

Zoranić: Opozicija je retrogradna i nazadna, skupštinsku govornicu koristi za ličnu promociju

Sedmo skupštinsko zasedanje obeležila je višesatna rasprava. Opozicija je imala više predloga, uz povrede Poslovnika, a  sednica je zbog nedoličnog ponašanja odbornika BDZS-a Jahje Fehratovića u jednom trenutku i prekinuta.

Predstavnici Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka su odbornicima predložili niz predloga, koje nisu u skladu sa Zakonom, niti su pod ingerencijom lokalne samouprave. Jedan od njih je da se zatvore sve kockarnice u blizini obrazovnih ustanova.

“Ne možete naći nijednu značajniju ulicu u Novom Pazaru da nema jedne ili više kockarnica i kladionica. Tome se mora stati na kraj. Najodgovorniji za ovaj problem su organi grada, ali i Skupština”, rekao Jahja Fehratović.

Šef odborničke grupe “Za evropski Novi Pazar”, dr Muamer Bačevac je, pozivajući na zakon rekao da je povređen Poslovnik rada Skupštine.

“Kolega odbornik drugi put povredio Poslovnik. On je tražio da se ukinu porezi, koje je on, između ostalih, usvojio u republičkom parlamentu. Taj porez se plaća državi, grad nema ingerencije i u ovakvom obliku se takva odluka ne može podneti. To jeste manir ove opozicije, oni predlažu ono što mi zakonski ne možemo. Mogu to da predlože Republici Srbiji, gde su veoma tihi. Oni nešto mogu, neka ukinu  plaćanje školarine na fakultetu gospodina Zukorlića, to je njihova privatna imovina,to mogu, pa ćemo videti koliko su oni zabrinuti za građane”, rekao je Bačevac.

Kometarišući predlog opozicije o kockarnicama u blizini škola,  odbornik Sandžačke demokratske partije Fahrudin Đekic istakao je da se skupštinska govornica uglavnom koristi za političke poene.

“Mi nismo u mogućnosti da bilo šta uradimo, osim da odredimo što veće namete kockarnicama, što smo i uradili. Ne možemo da ih zatvorimo. Ljudi iz Islamske zajednice bi trebalo da se bave versko-moralnim odgojom građana Novog Pazara, a ne da se bave politikom. Većina vas ste efendije, svi ste ušli u politiku i dajete jedan pogrešan obrazac ponašanja i loš primer građanima. To činite danas i na svakoj sednici Skupštine, a to ćete raditi i ubuduće, ali će građani to prepoznati i kazniti na prvim narednim izborima. To radite i ovde, u Sjenici i Tutinu. Na taj način degradirate i Islamsku zajednicu, a ovde pominjete kockarnice”, rekao je Đekić.

Dr Muamer Bačevac je rekao da Skupština redovno čini da građane oslobodi nameta .

“Imamo skoro najniže poreze, koje Grad određuje, a istina je da smo odredili najveće izdatke za firme, koje se bave organizovanjem igara na sreću i kockarnice. Mi smo jedni od retkih gradova, koji je za održavanje aparata na novčanim dobicima uveo poseban iznos i imamo najveću taksu u Republici Srbiji, a zbog toga rizikujemo da uđemo u neki sudski spor da li je to zakonito. Pokušavamo na svaki način da suzbijemo tu pojavu , ali na način na koji grad to može”, rekao je Bačevac.

Predloge opozicije nekonstruktivnim ocenio je i odbornik SDA Sandžaka Nafilj Sjedović.

“Govorimo o kockarnicama, a šta je sa odgojom dece. Zašto da mladima ne ukažemo šta je halal, a šta haram. Šta radi Islamska zajednica, bez obzira koja. Govorimo o Islamskoj zajednici, a ne o islamu, a reći ću vam da jedna otvara salon za zabavu i to u mestu gde je nekada bila džamija. Budimo realni, u istoriji Novog Pazara ostaće upisano da je u Novom Pazaru u centru jedne islamske institucije otvoren prostor gde će se održavati svadbena veselja. Ja to ne mogu da zamislim”, rekao je Sejdović, komentarišući poslednje otvaranje banket sale na tri nivoa.

Odbornik BDZS-a Admir Muratovic je komentarisao i asfaltiranje puta prema Bajevici, koji kako kaže, još uvek nije u planu da se završi.

“Neko kaže da se čekaju izbori, te da je neko iz lokalne samouprave dolazio da kaže glasajte za nas mi ćemo vam to asfaltirati”, kazao je Muratović.

Odbornik u Skupštini Nihad Hasanović  se obratio sugrađanima i meštanima prigradskog naselja Bajevica, zbog kako je rekao istine i argumenata . On je istako da je se ne odlaže početak radova do nekih kako je naveo Muratović “izbora”, niti se manipuliše sa životima građana.

“Građani su došli do gradske uprave, ponudlili da plate i 50% d aim s eput asfaltira. Mi smo im izašli u susret. Uradili smo sve u skaldu sa zakonom. Za uređenje njihove ulice uradili smo projekat, premer i predračun i izdali građevinsku dozvolu. To je bio preduslov  da raspišemo Javnu nabavku koju smo sproveli i izabrali najpovoljnijeg izvođača radova i imenovali nadzornog organa. Ne odlaže se početak radova do nekih ,, izbora”, niti se manipuliše, niti se igra sa životima građana kako je to predstavio Admir Muratović. Radovi su odloženi zbog imovinsko-pravnih razloga, te probleme su rešili meštani i sa prvim sunčanim danima radovi u tom delu grada će početi”, rekao je Hasanović.

Odbornik koalicije „Za evropski Novi Pazar“ Kasim Zoranić je rekao da opozicija čini sve kako bi za ovom govornicom promovisala sebe.

“Ovakva opozicija je retrogradna  i nazadna. Svojim predlogom oni bi trebali da unaprede rad Skupštine i da daju konstruktivne ideje. Međutim, oni bez karaktera i morala pričaju samo da se što više oduži sednica i promovišu svoju stranku, jer se tokom cele sednice obraćaju gledaocima i to bez argumenata”, rekao je odbornik kolalicije “Za evropski Novi Pazar” Kasim Zoranić.

Odbornici opozicije su nekoliko puta za skupštinskom govornicom iskoristili više vremena, nego što je predviđeno ,te su bili opomenuti od strane predsednice lokalnog parlamenta.Sednica je bila prekinuta, jer je odbornik Jahja Fehratović odbio da se udalji, tražeći reč, iako za to kako je rečeno, nije imao pravo.

Sednica je bila prekinuta 13 minuta, dok su se stekli uslovi za njen nastavak.

 

 

Podeli