Društvo

Rektori univerziteta iz Ankara i Novog Pazara razgovarali o saradnji

Rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr Miladin Kostić primio je danas delegaciju Univerziteta „Ankara“, koju  predvodi rektor prof. dr Erkan Ibiš.

Na sastanku sa predstavnicima ove  prestižne  ustanove visokog obrazovanja u Republici Turskoj, rektor Kostić, prorektor za nastavu prof. dr Bratislav Mirić  i šef Departmana za biomedicinske nauke prof. dr Zana Dolićanin, razgovarali su o konkretnim modelima saradnje dva univerzteta.

Potvrđeno je da sporazum o saradnji, potpisan u Ankari sredinom ove godine, otvara velike mogućnosti, a rektori dva univerziteta, kao i njihovi saradnici, izrazili su spremnost da se planirane aktivnosti ostvare.

Tako će na predlog rektora Ibiša, Univerzitet “Ankara” za grupu studenata Državnog univerziteta organizovati letnju školu turskog jezika. Predlog rektora Kostića da dva univerziteta organizuju zajednički simpozijum iz oblasti društvenih nauka gosti su prihvatili, a predviđena je i saradnja iz oblasti matematičkih nauka, kada su u pitanju naučni časopisi.

 

Takođe, bilo je reči i o saradnji na polju biomedicinskih nauka, zatim poljoprivredne proizvodnje i prehrambene tehnologije. U sastavu delegacije univerziteta “Ankara”, pored rektora Erkana Ibiša su prof. dr Aziz Tekin, prof. dr Selim Selam i prof. dr Ilhan Karasubaši.

Izvor : DUNP

Podeli