DruštvoVesti

Kuća znanja ili ugostiteljski objekat?

Ukoliko verujemo natpisu koji decenijama stoji na čelu zgrade, ne bi trebalo da bude dileme. Tokom nadgradnje objekta za koju investitor i po sopstvenim rečima, nema dozbolu, najavljivano je da se radi o proširivanju kapaciteta zgrade fakulteta i obezbeđivanju boljih uslova za studente

Međutim, u zgradi, za koju su u Islamskoj zajednici u Srbiji kažu da je vakuf i da služi mladima da se obrazuju i stiču znanje, niče banket, odnosno svečana sala.

O značaju vakufa, početkom ove godine u prisustvu visoke delegacije Rijaseta Bosne i Hrecegovine, govorio je Muamer Zukorlić. Postavlja se pitanje međutim, da li je,kako ga je Zukorlić nazvao veliki čovek i heroj Gazi Isa beg, mogao i da predpodstavi da će baš na mestu na kojem je podigao prvi vakuf danas biti banket sala.

Banket sala sem što ovih dana, kada je nestao i natpis za zgrade, svečano otvorena uveliko se reklamira na Sandžak televiziji bliskoj Muameru Zukorliću.

Sam Zukorlić koji je govorio na otvaranju pozvao je i prve goste.

Građani Novog Pazara smatraju da takvoj ustanovi ne priliče restoranii banket sale.

O ovom pitanju zatražili smo mišljenje  Rijaseta Islamske zajednice u BiH, te stav reisa Husein efendije Kavazovića koji je u martu ove godine prisustvovao, kako je tada nazvana, svečanosti povodom otvaranja novih prostorija na fakultetu za islamske studije. Odgovor čekamo…

 

Senada Kalić

Podeli