Kultura

Knjiga Nadije Rebronja objavljena u Meksiku

Knjiga poezije “Flamenko utopija” novopazarske pesnikinje Nadije Rebronja prevedena je na španski jezik i objavljena u prestonici Meksika, Meksiko Sitiju.        Ova knjiga u Srbiji je objavljena 2014. godine, u izdanju “Povelje” iz Kraljeva, a dve godine kasnije doživela je i izdanje za Bosnu i Hercegovinu. Pojedine pesme iz “Flamenko utopije” prevedene su na više svetskih jezika.

“Ovo je poezija koja je bliska senzibilitetu španskog jezika i za mene je bilo važno da i ka tom jeziku pronađe put. Iako je ovo knjiga o simboličkom potencijalu muzike i plesa, to je pre svega poezija o kompleksnosti balkanskog identiteta u okviru evropskog, o kompleksnosti kako istorije Evrope tako i postkolonijalnih identiteta čitavog sveta”, kazala je Rebronja.

Ovu zbirku poezije na španski jezik preveli su Vuk Angjelinović, Vasko Franko i Silvia Monros, a objavljena je u saradnji izdavačkih kuća Alcorce Ediciones i Gorrion Editorial.

Osim u Meksiku, “Flamenko utopija” će biti distribuirana na širem prostoru Latinske Amerike, kao i većim gradovima Španije.

Nadija Rebronja je doktor književnosti i trenutno predaje na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Njena poezija je objavljena u brojnim časopisima i zbornicima u inostranstvu, u prevodu na brojne svetske jezike.

 

 

Izvor: Radio Sto Plus

Podeli