Društvo

Provera akumulatora

 

Zima stiže, a mnogi vozači nisu spremili svoje automobile za sve izazove koje donosi ovo godišnje doba. Jedan od najčešćih „krivaca“ za zimske muke jeste akumulator.

Što je temperatura niža, akumulator je sve slabiji, te je neophodno da promenimo neke navike ukoliko želimo da nas ne izda u najgorem trenutku. Ovih dana je u servisima poprilična gužva.

Ono što možete da uradite sami je da na vreme proverite da li elektrolit u potpunosti pokriva ploče, savetuju serviseri. Ukoliko to nije slučaj, dolijte destilovanu vodu. Danas mnogi automobili imaju savremene akumulatore koji ne zahtevaju održavanje tokom svog životnog veka, ali čak i kod njih je ponekad potrebno doliti vodu. Akumulatori sa gelom oslobađaju vozača ove vrste brige.

Neretko problem prave prljave kleme polova akumulatora. Stoga ih treba proveravati s vremena na vreme i u slučaju potrebe skinuti i očistiti šmirglom, žičanom četkom ili nekim oštrim predmetom. Pomaže i ukoliko ih namažete specijalnom mašću ili isprskate sprejom za zaštitu klema.

Proveru akumulatora možete da obavite i u servisu, gde će pouzdano da ispitaju napon, struju i stanje elektrolita. Čuvajte se, ipak, onih koji će nakon veoma loše dijagnoze stanja akumulatora ponuditi da novi kupite kod njih po „veoma povoljnim uslovima“.

Ipak,potpuno pražnjenje akumulatora nikada ne bi smelo da se dozvoli, pošto ono ostavlja zaista teške posledice i drastično mu skraćuje životni vek, kažu serviseri.

Ukoliko vam automobil dugo stoji na parkingu ili u garaži, najbolje je da akumulator izvadite i stavite ga na toplo i suvo mesto. Povremeno paljenje motora, prema mišljenju stručnjaka nije dovoljno za njegovo punjenje. Čak će i kratka vožnja biti kontraproduktivna.

Vodite računa o potrošačima struje u automobilu. Svetla, alarmi, multimedijalni uređaji, pa i sama elektronika automobila neprestano troše struju iz akumulatora. U suprotnom računajte na kupovinu novog akumulatora koji u zavisnosti od vozila košta od 50 do 200 evra za automobile sa „start-stop“ sistemom.

 

 

 

Podeli