Društvo

Srednjoškolci dobili udžbenike na bosanskom jeziku

Nakon Medicinske i Ugostiteljsko – turističke škole, udžbenici na bosanskom jeziku uručeni su danas gimnazijalcima, kao i učenicima svih srednjih škola u Novom Pazaru, koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku. Besplatne udžbenike, do kraja ove nedelje, dobiće i srednjoškolci iz Sjenice i Tutina. U cilju unapređenja nastave na bosanskom jeziku, projekat obezbeđivanja besplantih udžbenika realizovalo je Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji Gradskom upravom Novog Pazara i lokalnim samoupravama Sjenice i Tutina.

Elman Dazdarević i Džejlan Mujević su među 170 gimnazijalaca, koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku i koji su od BNV i Uprave grada na poklon dobili komplete udžbenika na bosanskom. To će im, kažu, značajno doprineti da savladaju pravila maternjeg jezika.

Gradska uprava Novog Pazara podržala je projekat BNV koji se, kako ističe član Kabineta gradonačelnika, Rifat redžović, bazira na civilizacijskim vrednmostima, jer omogućava deci školovanje na maternjem jeziku. ‘’To je jedan grandiozan poduhvat. Obilazeći novopazarske srednje škole primetio sam da su i deca zaista željna da se edukuju na svom maternjem jeziku’’, kaže Redžović.

Projekat Bošnjačkog nacionalnog vijeća podrazumeva štampanje kompleta udžbenika, koje je odobrilo Miinistarstvo prostvete za ukupno 1400 učenika u Sandžaku.

Hasim Mekić predsednik IO BNV je rekao da je namera da se ovim činom podpomogne celokupan proces obrazovanja u nastavi na bosanskom jeziku.

Besplatne udžbenike, kako se najavljuje, do kraja ove nedelje dobiće i sjenički i tutinski srednjoškolci, koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

S.Lj.

Podeli