Svet

Sadik Khan traži otkazivanje Trampove posjete

Sadiq Khan pridružio se pozivima za otkazivanje posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa Velikoj Britaniji.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan pridružio se u četvrtak pozivima za otkazivanje posjete predsjednika SAD-a Velikoj Britaniji, nakon što je Donald Trump na Twitteru objavio snimak britanske krajnje desničarske grupe.

Trump je promovirao “podlu ekstremističku grupu” i njegova zvanična posjeta Velikoj Britaniji ne bi bila pozdravljena, rekao je Khan, prenosi AP.

Trump je proslijedio antimuslimanske snimke koje je postavila na Twitteru grupa “Britanija na prvom mjestu”, a što je naišlo na široku osudu u Velikoj Britaniji.

Poslanici traže Trumpovo izvinjenje

Glasnogovornik britanske premijerke Therese May rekao je da je Trump pogriješio što je to uradio, nakon čega je Trump odgovorio Theresi May da se fokusira na “destruktivni radikalni islamistički terorizam koji se odvija u Ujedinjenom Kraljevstvu”.

Neki britanski poslanici, a i glasnogovornik premijerke, potom su zatražili izvinjenje od Trumpa, prenosi Reuters.

“[Grupa] ‘Britanija na prvom mjestu’ želi podijeliti zajednice koristeći narativ mržnje koji izaziva tenzije. Oni izazivaju strepnju za ljude koji poštuju zakone”, rekao je glasnogovornik premijerke.

Bijela kuća je, u odbrani Trumpovog objavljivanja videa, rekla da je “riječ o realnoj prijetnji te da predsjednik govori o nacionalnoj sigurnosti, potrebi vojnih troškova, a to su vrlo realne stvari. U tome nema ničega lažnog”, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Bijela kuća i Downing Street saopćili su da je državna posjeta Trumpa planirana, ali da datum još nije utvrđen.

Grupa “Britanija na prvom mjestu” je marginalna politička stranka, koja želi zaustaviti svu imigraciju i uvesti opću zabranu islama te svakog ko promovira islam deportirati ili zatvoriti.

Ohrabrivanje ekstremista i fanatika

Video je prvobitno objavila Jayde Fransen, zamjenica čelnika ove grupe.

Fransen je ranije ovog mjeseca proglašena krivom za zlostavljanje na vjerskoj osnovi, jer je uzvikivala uvrede i psovala muslimanku koja je nosila hidžab.

Udruženje za građanska prava Antidifamacijska liga saopćila je da objavljivanje takvih video snimaka može samo ohrabriti “ekstremiste i antimuslimanske fanatike u SAD-u i inozemstvu te da se oni iskorištavaju u propagandne svrhe”.

Izvor: Al Jazeera Balkans/Agencije

Podeli