Kultura

Veliki uspjeh festivala sevdaha i islamske kulture

U danima vikenda održani su treći po redu ”Novi Pazar sevdah fest” i prvi Internacionalni omladinski festival islamske kulture. Ovim festivalima hor “Isa beg” i novopazarski Kulturni centar obilježili su Dan Sandžaka i 12. rebiul evel. Učesnici festivala sevdaha i islamske kulture bili su mladi talenti ali i poznati interpretatori sevdaha, te hafizi i učenjaci iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Maroka. Pokrovitelji festivala su grad Novi Pazar i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Subota je u Kulturnom centru bila rezervisana za ljubitelje sevdaha, tradicionalnu bošnjačku pjesmu sevdalinku. Treći “NP sevdah fest” okupio je učesnike iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Pored mladih talenata, čuvara sevdaha, okupljeni su uživali u interpretacijama dive iz BiH porijeklom iz Novog Pazara Aldijane Tuzlak, te pisca Enesa Nikšića. Publici su se predstavili i folklorni ansambli KUD “Isa beg” i KUD mladih. Ovom tradicionalnom manifestacijom organizatori obilježavaju 20. Novembar, Dan Sandžaka.

U nedjelju je održan i prvi IOFIK-Internacionalni omladinski festival islamske kulture. Ovom manifestacijom obilježen je predstojeći 12. rebiul evel. Publika je uživala u ilahijama i kasidama horova “Isa beg”, “Mošus” iz Brčkog i “Ilham” iz Rožaja, te dječijeg hora “Isa beg” koji je premijerno izveo svoju prvu autorsku ilahiju koja govori o četvorici pravednih halifa. Pored horova nastupale su i solistkinje Ilma Plojović i Widad Kabbar Hamidović iz Maroka. Kratko predavanje na temu “Lijepa riječ” održao je mr Muhamed ef. Demirović a odlomke iz Kur’ ana učili su gosti iz Makedonije i Kosova, imam Jeni džamije iz Kičeva Bajram ef. Karamaleskij i glavni imam Emin-pašine džamije u Prizrenu hafiz Daut ef. Lezi.

Treći ”Novi Pazar sevdah fest” organizovali su hor “Isa beg” i Kulturni centar, pokrovitelj je grad Novi Pazar a medijski partner RTV Novi Pazar. Realizaciju Internacionalniog omladinskog festivala islamske kulture pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

A. Ni.

Podeli