Ekonomija

”Mladi preduzetnik” i za novopazarske srednjoškolce

Od ove godine i novopazarski srednjoškolci imaju šansu da steknu ili dopune preduzetnička znanja i veštine kroj projekat ”Mladi preduzetnik”, koji sprovodi beogradska Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo uz podršku Razvojne agencije Srbije. Prezentacija ovog projeketa, u okviru kojeg se organizuje i nacionalno takmičenje u preduzetništvu, održana je danas u Gradskoj upravi za direktore srednjih škola.

Ovim projektom Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo, zajedno sa svojim partnerima iz sveta preduzetništva i biznisa, nastoji da srednjoškolskoj omladini na originalan, praktičan, razumljiv i zanimljiv način približi oblast preduzetništva i biznisa.

‘’Ceo ovaj projekat je zamišljen kroz dve radionice. Prva je vezana za izradu biznis plana, a druga za veštine prezentovanja. Mi tu negde želimo da se oni igraju, da svoje ideje koje imaju, a imaju ih mnogo, mogu da ih provuku kroz biznis plan; da rade po metodologiji koja je svedena na srednjoškolski nivo’’, kaže doc.dr Zorana Nikitović.

Osim toga, ovaj projekat mladima nudi znanja I u oblasti prezentovanja njihovih ideja. A Grad Novi Pazar, koji inače karakteriše preduzetnički duh, pokrovitelj je ovog događaja.

‘’U trenutku kada se priča o dualnom obrazovanju, pretvaranju teorije u praksu, došao je I ovaj program, kojim oomogućavamo mladima da svoje ideje pretvore u stvarnost’’, rekao je koordinator projekta za Novi Pazar, Munir Poturak.

Projekat se može okarakterisati i kao dodata vrednost obrazovnom sistemu – rekao je profesor VŠPEP, Zvonko Brnjaš.

Novopazarska Škola za dizajn tekstila I kože, kao jedina koja je uvela dualno obrazovanje, ima pozitivna iskustva učešćem u sličnim progrmaima. To je potvrdio direktor Meho Camović, istakavši da je praktični segment ono što školama nedostaje.

Planirane radionice trebalo bi da se održe do kraja godine, a organizacija takmičenja kreće od polovine januara. Svi polaznici dobijaju sertifikate, a pobednici takmičenja, osnim najbitnijeg stečenog znanja, dobijaju besplatne školarine, ali i druge vredne nagrade.

S.Lj.

Podeli