Kultura

Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji

 

 

U Biblioteci „Dositej Obradović“ u Novom Pazaru sinoć je održana promocija sabranih dela Stefana Prvovenčanog, kralja i jednog od prvih književnika srednjeg veka.

Uz promociju je pripremljena i izložba Biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva pod nazivom „Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji“. Ovaj događaj deo je veoma dobre saradnje biblioteka Kraljeva i Novog Pazara.

Promocija je deo programa obeležavanja osam vekova krunisanja Stefana Nemanjića. Knjigu sa delima Stefana Prvovenčanog, kao ponovljeno izdanje objavila je Srpska književna zadruga i kraljevačka biblioteka. Ovu promociju u Novom Pazaru upotpunila je izložba pod nazivom „Stefan Prvovenčani u književnosti i istoriografiji”, čije su autorke bibliotekarke Ivana Hrenko i Danka Spasojević iz Kraljeva.

Biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva i „Dositej Obradović“ u Novom Pazaru karakteriše dobra saradnja koja je nastavljena i ovim projektom.

„Kraljevačka biblioteka je naša matična biblioteka pa smo mi pored tih poslovnih razvili i prave prijateljske odnose za bibliotekarima iz Kraljeva. Ova izložba i promocija izdavačke delatnosti kuće „Povelja“ jeste upravo plod takve saradnje“, kaže Elijas Rebronja, direktor Biblioteke „Dositej Obradović“.

Najveći broj dela Stefana Prvovenčanog bili su tekstovi pravnog karaktera, poput Hilandarske povelje. Ali, iako su pravni oni sadrže detalje umetničkog karaktera, lucidnog i promišljenog pisanja. Zato je Stefan Prvovenčani bio vladar, ratnik ali i kulturni poslenik.

Podeli