Politika

Omerović: Spomen ploča ”Muhamedanskom bataljonu”

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Meho Omerović, povodom državnog praznika, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predao je danas Skupštini grada Beograda inicijativu da se u prestonici postavi spomen ploča ”Muhamedanskom bataljonu”, kojim je komandovao kaplar Šemso Midović, a koji je takođe učestvovao u odbrani Beograda 1915.godine, o čemu se, kako ističe Omerović, malo zna.

”Siguran sam da će ovakav odnos prema pripadnicima jedne nacionalne manjine koja je učestvovala u srpskoj vojsci i branila Beograd, doprineti jacanju dobrih odnosa i poverenja”, naveo je Omerović.

“Iduće godine obeležiće se 100 godina od završetka 1.svetskog rata. Uvek bi trebalo da se sećamo herojske i slavne borbe srpske vojske, velikih bitaka i ogromnih žrtava. Svi znamo o čuvenim bitkama na Ceru i Kolubari. Svi znamo o povlačenju preko Albanije, bez presedana u istoriji gde se uz vojsku povlačio i narod. Svi znamo o Plavoj grobnici, Krfu, Solunskom frontu, zarobljenistvu, tifusu. I sve to uz nevidjene zrtve. 28% stanovnistva je izgubilo zivot!’’, kaže Omerović.

On dodaje da svi znamo o herojskoj odbrani Beograda 1915.godine I legendarnom komandantu majoru Gavrloviću. Medjutim – ističe – malo se zna da je u odbrani prestonice učestvovalo i 15% vojnika koji su bili muslimanske veroispovesti i koji su pripadali tkz.”Muhamedanskom bataljonu”! To je bio 4.bataljon 10.kadrovskog puka koji je zajedno sa 7.pukom činio KIČMU ODBRANE BEOGRADA – ističe Omerović.

‘’Tim bataljonom je – objašnjava – komandovao kaplar Šemso Midović iz Sjenice! Držali su jednu od poslednjih barikada na potezu između današnjeg Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta, uz neviđeni heroizam po kazivanju ali i po dokumentima iz Arhiva Vojske Srbije. Poginuli su braneći Beograd. Inicijativom se mora otrgnuti od zaborava uloga pripadnika bošnjačke nacionalne manjine u odbrani Beograda. Osim naše ljudske obaveze i zahvalnosti tim ljudima koji su dali svoj život braneći Beograd, ako smo odgovorni, moramo misliti i na našu budućnost. To je posebno važno danas kada smo svedoci pojačanih tenzija na relaciji dve  države i dva naroda. Sa zapaljivom retorikom’’, navodi Omerović.

‘’Siguran sam – kaže Omerović – da će ovakav odnos prema pripadnicima jedne nacionalne manjine koja je učestvovala u srpskoj vojsci i branila Beograd, doprineti jačanju dobrih odnosa i  poverenja. Nadam se da nam je to svima cilj! Pozitivnu ulogu Bošnjaka u odbrani Beograda moramo istaći i učiniti  vidljivim u kulturi sećanja i javne komemoracije. Dostojno obeležiti taj deo herojske odbrane Beograda je naša obaveza. Dugujemo to ovim vojnicima’’, naveo je u pisanoj izjavi predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Meho Omerović.

S.Lj.

Podeli