Društvo

Nacionalna studija prevalencije bolničkih infekcija

 

U toku ove nedelje u Opštoj bolnici Novi Pazar započeto je sprovođenje istraživanja u okviru Četvrte nacionalne studije prevalencije bolničkih infekcija i potrošnje antibiotika, u organizaciji Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u saradnji sa Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama, Institutom za javno zdravlje ,, Dr Milan Jovanović-Batut” i mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje.

Radna grupa bolnice, čiji su članovi imenovani od strane direktora Dr Mirsada Đerleka, pojačana je angažovanjem epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, Dr Safeta Ganića. Članovi ove Radne grupe prošli su odgovarajuću edukaciju, i maksimalno spremno i odgovorno ušli u realizaciju ovog projekta koji se sprovodi u periodu od 1. do 30. novembra 2017. godine u svim bolnicama u Srbiji,kaže se u saopštenju za medije Opšte bolnice u Novom Pazaru.

Studiju na terenu izvodi 170 anketara sa stručnjacima Posebne radne grupe za izvođenje Četvrte nacionalne studije prevalencije bolničkih infekcija i potrošnje antibiotika Ministarstva zdravlja, Republičke stručne komisije za bolničke infekcije, Instituta za javno zdravlje ,, Dr Milan Jovanović-Batut” i 25 instituta i zavoda za javno zdravlje.

Četvrta nacionalna studija prevalencije bolničkih infekcija i potrošnje antibiotika izvodi se prvi put u saradnji i koordinaciji sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti pa će prvi put rezultati naše nacionalne studije biti poredivi sa rezultatima cele Evrope, i naći se na jedinstvenoj mapi Evrope.

Bolničke infekcije mogu značajno da umanje kvalitet lečenja i povećane potrošnje antibiotika, što sve dovodi i do povećanja ukupnih troškova lečenja. Bolnička infekcija je ona koja je nastala tokom hospitalizacije, odnosno koja nije bila prisutna u momentu prijema pacijenta u bolnicu.

Veoma je važna i edukacija pacijenata, jer njihove higijenske navike, pušenje duvana, prekomerna telesna težina, nepoštovanje kalendara vakcinacije takođe mogu da doprinesu nastanku bolničkih infekcija.

Podeli