Društvo

Počeo 13. Svjetski kongres perinatalne medicine u Beogradu

U Beogradu je počeo 13. Svjetski kongres perinatalne medicine, najveći te vrste na svijetu na kojem učestvuje dvije hiljade ljekara iz cijelog svijeta.

Svjetski stručnjaci će tokom četiri dana razmjenjivati iskustva iz oblasti zdravlja fetusa, odojčeta i majke tokom i nakon trudnoće.

Na kongresu je rečeno da polovina trudnih žena na svijetu ne dobije adekvatnu njegu tokom cijelog toka trajanja trudnoće, a da svakoga dana na svijetu čak 830 žena umre uslijed komplikacija u trudnoći.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Meho Mahmutović rekao je da je Svjetski kongres perinatalne medicine u Beogradu jedan od najvećih medicinskih događaja u ovom trenutku u svijetu i da je ovo veliko priznanje za sve doktore iz Srbije, ali i veliko priznanje za Beograd i Republiku Srbiju.

“Naše zdravstvo je bolje pozicionirano od osam zemalja članica Evropske unije”, podsjetio je Mahmutović i dodao da srpsko zdravstvo danas ide, kako je rekao, krupnim koracima ka evropskoj porodici zdravstva.

“U poređenju sa regionom , sigurno smo na  vrhu, posebno iz oblasti perinatologije i neonatologije, jer da nismo uspješni, ovakva jedna manifestacija se ovdje ne bi mogla ni organizovati, a priznanje da dodju ovdje je priznanje našim doktorima koji se bave ovom granom medicine.“- istakao je Mahmutović.

Stručnjaci su u uvodnom obraćanju na kongresu istakli da čak tri četvrtine smrti beba na svijetu nastaje uslijed komplikacija izazvanih infekcijama prije i nakon porođaja, dok se 15 miliona beba u svijetu rodi prerano uz komplikacije.

Podeli