Društvo

Neistinite insinuacije o stanju OŠ „Stefan Nemanja“ nanose štetu građanima

Osnovna škola „Stefan Nemanja“ u Novom Pazaru potpuno je rekonstruisana kako bi  učenici i nastavnici imali što bolje uslove. Prema rečima gradskog arhitekte Elvira Hamidovića objekat je pretrpeo drastične izmene i izdvojena su značajna sredstva od čak 530 000 eura  kako bi se rekonstrukcijom i sanacijom došlo do savremenih uslova za nastavu.

„Reč je o školi koja je bila prva na rang listi po potrebama u pogledu ulaganja. Objekat je imao ravan krov koji je prokišnjavao, dešavalo se da u pojedinim učionicama otpada malter a i sanitarni čvorovi su bili u neverovatno lošem stanju. „Izmenjene su mašinske instalacije,  postavljeni novi koltolvi na biomasu, zamenjen krov  i postavljena termo fasada od ekoloških materijala. Obezbeđena je školska oprema (klupe, stolice i table) i učinjeno je sve kako bi učenici imali  uslove za kvalitetnu nastavu“, kazao je Hamidović.

Uprkos sporadičnim tvrdnjama da su radovi u školi prekinuti nakon posete ministra prosvete Novom Pazaru, Hamidović ističe da je reč o nedobronamernim insinuacijama i da je  lako utvrditi o koliko je ozbiljnom projektu reč.

„Jedno od gorućih pitanja bilo je sređivanje  loše, dotrajale, energetski neefikasne fasade na školi. Jedan  od uslova Ambasade Norveške i Vlade Srbije da se projekat rekonstrukcije realizuje jeste povećanje energetske efikasnosti na samom objektu.  mnogo toga je urađeno i vodilo se računa o svim detaljima projekta. Na inicijativu Grada a zahvaljujući sjajnoj saradnji sa upravom škole, urađena je kompletna projektno tehnička dokumentacija. Priprema za izvodjenje radova koji su započeli tokom letnje sezone krenula je mnogo ranije“, istakao je gradski arhitekta Elvir Hamidović, navodeći da nema mesta nagađanjima i manipulacijama na temu da li su predviđeni radovi u školi realizovani ili ne.

„Postoje oni koji u svemu što je dobro traže problem i osporavaju urađeno, bilo da je reč o kvalitetu izvođenja radova, načinu trošenja sredstava ili bilo čemu drugom. Moram reći da škola nije zavesa koju će vetar odneti i da  zadovoljni roditelji i učenici škole najbolje svedoče o tome koliko smo uradili. Svi netačni navodi na ovu ili na koju drugu temu nanose štetu Novopazarcima. Građani mogu doći do škole u bilo kom trenutku, da se uvere o kakvom je objektu reč, a dostupna je i sva dokumentacija u vezi sa ovim projektom“, zaključio je Hamidović.

U naprednom periodu u planu je da se sredi i dvorište ove škole. Hamidović je pohvalio i nastavno osoblje, koji su se tokom leta organizovali i pomagali u sređivanju škole, kako bi sve bilo spremno za početak školske godine.

On je na kraju kazao da grad čini sve  kako bi za narednu školsku godinu obezbedio sredstva za potpunu rekonstrukciju fiskulturne sale, kako je učinjeno na samom objektu škole. Projekat rekonstrukcije OŠ „Stefan Nemanja“ vodila je Kancelarija UNOPS-a  u Srbiji.

Podeli