Politika

Erdogan stigao u dvodnevnu posetu Srbiji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je u Beograd, a na Aerodromu “Nikola Tesla” svečano ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Erdogan boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji tokom koje će razgovarati s najvišim državnim zvaničnicima i učestvovati na Srpsko-turskom poslovnom forumu, a sutra će posetiti i Novi Pazar. Akcenat posete će biti na ekonomiji. Turska preduzeća investirala su više od 110 miliona dolara u našoj zemlji, a u poslednjih nekoliko godina otvoreno je više fabrika. Stiže i 185 privrednika, pa se očekuju novi sporazumi o ulaganjima.

Erdogan će biti gost predsednika Vučića, a od danas počinju zvanični razgovori.

Posle svečanog dočeka koji će mu biti priređen u Palati Srbija, dvojica predsednika će imati tet-a-tet razgovore, a uslediće i sastanci dve delegacije i potpisivanje više sporazuma između Srbije i Turske.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Srbije, dva predsednika obratiće se medijima na zajedničkoj konferenciji za novinare, a zatim će učestvovati na zatvaranju Poslovnog foruma Srbija – Turska, gde će se obratiti učesnicima i prisustvovati ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumevanju.

Sutradan, 11. oktobra, posetiće Novi Pazar gde će razgovarati sa gradonačelnicima i predsednicima opština Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolja, Nova Varoš, Priboj.

U sklopu posete, obaviće se i ceremonija potpisivanja protokola između grada Novog Pazara i opštine Raška sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju, a nakon toga, predsednici Vučić i Erdogan prošetaće Novim Pazarom i razgovarati sa građanima.

Sa turskim predsednikom, koji će u Srbiji boraviti 10. i 11.oktobra, dolaze i predstavnici i vlasnici velikih turskih kompanija iz različitih privrednih oblasti, od građevinarstva, turizma, poljoprivrede do prehrambene industrije i metalskog sektora.

Poseta turskog predsednika dogovorena je na sastanku Erdogana i Vučića u Njujorku, gde su učestovali na sednici Generalne skupštine UN.

Predsednik Vučić je tom prilikom naglasio da će Erdoganova poseta biti potvrda velikog prijateljstva dva naroda i izrazio zahvalnost turskim kompanijama koje su ulagale u najnerazvijenijim mestima u Srbiji.

“Naša zemlja gaji iskreno prijateljstvo prema turskom narodu i mi danas imamo priliku da započnemo novi proces u našim odnosima”, istakao je predsednik Vučić.

Izvor: Tanjug, portali

Podeli