Društvo

Dobra ponuda stabilizovala cene voća i povrća

Uprkos žalbama pijačara da se domaćice sve ređe odlučuju na pravljenje zimnice, te promet iz godine u godinu opada, sezonskog povrća na tezgama ima, a sve popularnije postaje i prodavanje gotovog proizvoda -ajvara i turšije. Tako na Zelenoj pijaci u Novom Pazaru cena paradajza, koji se polako povlači sa pijačnog tržišta, varira od 80 do 100 dinara po kilogramu.

“Sad je cena ista kao početkom avgusta kada mu je krenula sezona. Najjeftiniji paradajz danas se može kupiti za 60 dinara, ali to je baš retko, a pre mesec dana to mu je bila uobičajena cena. Sada kako ga je sve manje i on je skuplji. Onaj zeleni za turšiju je oko 50 dinara, dok je čeri 300”, kažu prodavci.

Ono što već nedeljama “najbolje ide”, kako dodaju, svakako je paprika koja beleži istu cenu vec duže od dve nedelje.

“Paprika ide do 100 dinara po kilogramu, s tim da je ona manja koja se koristi za turšiju skuplja i obično košta oko 150 dinara. Naravno na zimu će paprika umesto 100 koštati tri do četiri stotine dinara, ali to će biti tek tamo u januaru i februaru”, kaže jedan trgovac.

Osim toga, relativno dobro prodaje se i karfiol, koji najčešće košta 130, ali i krastavac koji je između 50 i 100 dinara za kilogram. Cena patlidžana je 80, rotkvica se kupovala za 30, pasulj za 300-350 dinara. Krastavčići su sada oko 130 – 150 dinara.

Na tezgama se osim sirovog povrća nalazi i spremljena zimnica. Manja tegla ajvara je 300, veća 600 dinara. Krastavčići i turšija u maloj tegli takođe su 300, a u velikoj 500.

Kada je voće u pitanju, breskve, kojima se završava sezona, su između 80 i 100, dok kruške koje su se od skora našle u prodaji i biće tu bar do kraja meseca, koštaju oko 150 dinara. Grožđe pak ima najširi okvir cene, te se ono lošijeg kvaliteta prodaje za 80, dok ono krupnije i slađe košta 150 dinara po kilogramu.

Jabuke nisu menjale cenu i od jula su 100 dinara. Tu nam je i ovo egzotičnije voće, a najtraženije su mandarine koje su tek pristigle i one su vam 200 dinara, koliko košta i limun, dok je grejp 280. Cena banane varira između 80 i 120 dinara, kaže prodavac na Zelenoj pijaci.

A. Ni.

Podeli