Društvo

Pojava aflatoksina u kulturi kukuruza

Suša koja je pogodila Srbiju ovog leta jedan je od glavnih uzročnika zaraženosti kukuruza. Savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo Smail Ejupović upozorava sve poljoprivredne proizvođače da obrate pažnju prilikom lagerovanja kukuruza, jer su i ove godine uslovi za pojavu aflatoksina i mikotoksina bili povoljni.

 Vremenski uslovi ove godine u najvećoj meri uticali su na povećan nivo aflatoksina i mikotoksina u kulturi kukuruza. Prema rečima savetodavca za ratarstvo i povrtarstvo Smaila Ejupovića, potrebno je obratiti pažnju prilikom berbe.

„Ovom prilikom hteo bih da upozorim poljoprivredne proizvođače da još prilikom berbe obrate pažnju na situaciju na tom polju, da sve bolesne klipove već tada odstrane. Osim toga hteo bih i da ih upozorim, da prilikom lagerovanja kukuruza počiste svoje kulture kukuruza, da ih lageruju na suvom. Da ne beru ispod 23 procenta, a da ubrani kukuruz ako je ikako moguće osuše i ispuste vlagu do 14 procenata. To je jedini način da se pravilno skladišti i čuva kukuruz u suprotnom od onih bolesnih klipova doći će do zaraze i onih zdravih.

Aflatoksin je proizvod razvoja plesni Aspergillus flavus. Javljaju se u predelima sa vlažnom klimom, baš kao što je Srbija, ali kao posledica suše, baš kao i u Srbiji. U našoj državi se pojavio u kukuruzu tokom sušne 2012. godine i stručnjaci su procenili da je 70 odsto roda zatrovano.

A. Ademović

 

Podeli