Politika

Imamović: Protest izraziti na dostojanstven način

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović, u danu za postavljanje poslaničkih pitanja, danas je u Skupštini Srbije postavio pitanje ministru policije Nebojši Stefanoviću vezi sa ubistvom Fahrudina Skarepa od strane pripadnika srpske policije u Tutinu, kao i pitanje ministarki pravde Neli Kuburović u vezi sa davanjem garancija Vlade Srbije za privremeno puštanje Ratka Mladića na slobodu.

Kao poslanici SDA Sandžaka, predstavnici Bošnjaka, danas imamo dva pitanja koja su od izuzetne važnosti za naš narod,

Prvo pitanje upućujem ministru policije Nebojši Stefanoviću i tražim od njega da objasni svoju sramnu izjavu u kojoj kao visoki državni funkcioner iznosi laži o brutalnom ubistvu mladića Fahrudina Skarepa iz Tutina, koga je ubio uniformisani policajac Republike Srbije.

Ministar je u svojoj izjavi rekao citiram:

“Kriminalac je pucao na njih, a njihova zakonska obaveza je da potegnu oružje i da brane svoj život. Ti ljudi su posebno obučeni i kada oni potegnu oružje očigledno je da je postojao dobar razlog” rekao je Imamović.

Zbog ovakvih laži u normalnim zemljama ministar policije ili podnosi ostavku ili biva smijenjen.

Ujedno tražim od ministra Stefanovića da nam dostavi kompletan izvještaj policije, kao i nalaze veštaka u vezi ovog slučaja.

Mi godinama unazad  upozoravamo  da brojni nekažnjeni zločini nad Bošnjacima Sandžaka, ohrabruju nove zločine i ovo je dokaz toga.

Izostanak kazne za ubice Rama Berba u Priboju, za izvršioce i nalogodavce otmica u Štrpcima i Sjeverinu, stvorio je izopačenu svijest da se Bošnjaci u Srbiji mogu ubijati bez razloga i bez kazne ukoliko nosiš značku i uniformu.

Nebrojano puta smo pozivali i da se rasvijetle ubistva; Enesa Ajdinovića, Haruna Alića, taksiste Mirze Radonjice, te ubistvo Avda Šutkovića i mnoga druga.

Medjutim te istrage godinama ne mrdaju sa mrtve tačke, što najbolje pokazuje katastrofalno stanje policije u Sandžaku i njihov odnos prema Bošnjacima koji su žrtve najsvirepijih zločina.

Pružamo apsolutnu podršku građanima i pozivamo ih da svoje nezadovoljstvo i protest izraze na miran i dostojanstven način, da ne nasijedaju na provokacije ministra policije, kako ovaj slučaj ne bi bio zloupotrebljen za izazivanje međunacionalne netrpeljivosti.

Imamović se takođe osvrnuo na  stav Vlade Srbije koja je pre dva dana poslala garancije Haškom tribunalu za puštanje na slobodu Ratka Mladića.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli