Društvo

Poljoprivrednici spremno dočekuju ulazak u EU

Poljoprivrednici u ovom regionu  spremno dočekuju ulazak  Srbije  u Evropsku uniju.  Već  nekoliko godina realizuje se projekat FADN, koji ima za cilj da poljoprivrednicima približi standarde Evropske unije kako bi bili konkurentni na evropskom tržišu. Nekoliko vlasnika gazdinstava u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu prošlo je potrebnu obuku i primenjuju sve mere  kako bi kvalitet svojih proizvoda podigli na veći nivo.

Poljoprivrednik iz Sjenice Sulejman Mašović, se već dugo bavi poljoprivredom. Od prodaje mleka i mlečnih proizvoda živi njih šestoro.  Poseduje bogat stočni fond, ali i svu potrebnu mehanizaciju. Kako kaže standardi, koji se moraju ispuniti kako bi bili konkurentni na tržištu Evropske unije, nisu zahtevni, jer se svakako trude da sve što proizvedu bude kvalitetno, a sjenički proizvodi su poznati u regionu.

Da bi bili konkurentni na tržištu poljoprivrednici moraju da se prilibliže standardima  EU prvo se mora raditi na poboljšanju kvaliteta mleka i mlečnih proizvoda, a i mesa i mesnih prerađevina. Potrebno je unaprediti i ratarsku kulturu.  Na nekoliko poljoprivrednih gazdinstava u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu održane su radionice koje su imale za cilj da nauče poljoprivrednike kako da poboljšaju svoje proizvode.

U Regionalnom centru za razvoj sela se najsavremenijim aparatima već redovno proverava kvalitet mleka na ovom području.

FADN  projekat je u Srbiji, prema rečima stručnjaka, dao je dobre rezultate.  Obuke na svojim gazdinstvima  je prošlo oko 1000 poljoprivrednika. Oni koji su obuhvaćeni ovim projektom biće najbolji primeri ostalima u zemlji, a  to će biti pokazatelj da poljoprivrednici spremno  dočekuju  ulazak u EU.

Projekat se realizuje zahvaljujući Vladi Republike Srbjie, resornom ministarstvu i Institutu zа primеnu nаukе u pоlјоprivrеdi,  a preko Pоlјоprivrеdnih  sаvеtоdаvnih  i stručnih  službi širom zemlje.

 

Podeli