Društvo

Mehmutović: ”Svaki trenutak je važan”

Povodom nacionalne kampanje pod nazivom ”Svaki trenutak je važan”, koju su pokrenuli UNICEF i resorna ministarstva: za zdravlje, socijalnu politiku i obrazovanje, pedijatar i državni sekretar Ministarstva zdravlja iz Novog Pazara dr Meho Mahmutović bio je gost Juatrnjeg programa RTS-a. On je istakao značaj kampanje koja se sprovodi u cilju podizanja svesti o važnosti prvih hiljadu dana života i značaju ranih iskustava za razvoj deteta.

Beba još u stomaku upoznaje svet i okolinu u kojoj će živeti, kao i svoje roditelje, kazao je Mahmutović. On je objasnio da prvih 1000 dana podrazumeva period od začeća do navršene dve godine, ali i da ceo taj rani razvoj podrazumeva period do polaska u prvi razred.

”Naravno da beba od začeća zna, ne može da bude svesna, ali kasnije, posle tri meseca kad se svi organi formiraju, počinje da prepoznaje i otkucaje srca svoje majke i sve što se dešava u okolini kroz majčina razmišljanja i emocije. Placentom je povezana sa majkom i praktično to su dva organizma u jednom, jer i beba i majka preživljavaju sve emocije zajedno”, rekao je Mahmutović za RTS. On je posebno istakao važnost da beba bude u zdravom okruženju, punom ljuvbavi i bez stresa.

Pozivajući se na prezentaciju čuvenog američkog pedijatra Dejvida Cukermena o doživljaju stresa kod beba u ranom uzrastu, Mahmutović je rekao: ”U mozgu se luči hormon kortizol, koji, ako je dete dugo izloženo stresu, pravi jedan kontinuitet stresa i jedan deo mozga, hipokampus, mnogo bitan deo mozga zadužen za emocije, kod te dece je manje razvijen. Takva deca drugačije izgledaju, drugačije reaguju i svaki pedijatar koji se dugo i ozbiljno bavi decom, može to da prepozna”, zaključio je Mahmutović.

S.Lj.

Podeli