Politika

OTVORIO PANDORINU KUTIJU : Zukorlić našao način za akreditaciju i svog i svih drugih SUMNJIVIH UNIVERZITETA

Poslanici Narodne skupštine usvojili su u ponedeljak amandmane na predlog Zakona o visokom obrazovanju koje je uložio Odbor za obrazovanje na čijem je čelu Muamer Zukorlić, a čime se po svemu sudeći otvaraju vrata ka akreditaciji njegovog privatnog univerziteta u Novom Pazaru.

Na dva zakonska predloga o kojima je u toku skupštinska rasprava, podneto je ukupno 1.234 amandmana, od čega 904 na Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i 330 na Predlog zakona o visokom obrazovanju.

Skupštinski odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, na čijem je čelu Zukorlić, u ponedeljak je podneo svojih 11 amandmana, koje je potom na sednici prihvatio ministar prosvete Mladen Šarčević.

– Svi amandmani koji su usvojeni idu isključivo ka tome da se poveća uloga ministra u procesu akreditacije, a da se iz njega sklone svi oni koji su sprečavali da Zukorlićev privatni univerzitet konačno dobije akreditaciju. Tako se u nacionalnom savetu koje bira komisiju smanjuje broj članova koje daje Konferencija univerziteta Srbije, sa 15 na 6, uvodi se 7 nezavisnih eksperata koje imenuje ministar, kao i predstavnici Privredne komore Srbije koji su isto bliski vlasti – ističe Aleksandra Jerkov, narodna poslanica i član Odbora za obrazovanje.

Jerkov: Čist sukob interesa

Zbog potencijalnog sukoba interesa u slučaju Muamera Zukorlića, Jerkov se, kako kaže, obraćala Agenciji za borbu protiv korupcije.

– Pisala sam im kada je on izabran za predsednika Odbora i rečeno mi je da će Agencija sa povećanom pažnjom pratiti njegov rad. Planiram da se ponovo obratim, jer ako ova situacija, u kojoj on koristi Odbor da bi uputio amandmane po meri njegovog univerziteta, nije sukob interesa, zaista ne znam šta je onda – ističe Jerkov.

Akademik Cvetković: Politički upliv u obrazovanje

Redovni profesor Rudarko-geološkog fakulteta, dopisni član SANU Vladica Cvetković ističe da sadašnji sistem akreditacije nije idealan, ali da će novim zakonskim rešenjima biti gori.

– Ovo je upliv političkih činilaca u politiku obrazovanja i to u jedan od njenih najosetljivijih delova – kontrolu kvaliteta. To bez sumnje odgovara svakome ko se bavi biznisom ogrnutim plaštom visokog obrazovanja, a istovremeno ima ili je blizak onima koji imaju politički uticaj. Zanima me ko će to biti “nezavisan ekspert”, a bira ga ministar –  pita se Cvetković.

Rektori akreditovanih univerziteta traže smenu Zukorlića

Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), koju čine akreditovani univerziteti u Srbiji, uputio je u petak predsednici Narodne skupštine Maji Gojković inicijativu u kojoj se traži smena Muamera Zukorlića, predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Srbije.

Kao razlozi koje navode ističu se nestručno i nekompetentno obavljanje navedene funkcije, kao i njeno korišćenje za predlaganje rešenja “koja bi dovela do akta o akreditaciji koji dugi niz godina nije u stanju da dobije, jer, po oceni Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, ne ispunjava propisane standarde koji se odnosi na kadrovsku, prostornu i tehničku opremljenost”.

Izvor: Blic

 

Podeli