DruštvoVesti

Aleksandrijski patrijarh ipak ne dolazi u Sopoćane

Njegovo Blaženstvo patrijarh aleksandrijski i cele Afrike Teodor II u okviru zvanične posete Srpskoj pravoslavnoj crkvi  (SPC),  ipak sutra neće posetiti manastir Sopoćani.

Crkvena opština u Novom Pazaru ranije je pozvala  vernike da sutra u 12 sati dođu u manastir Sopoćani i dočekaju aleksandrijskog patrijarha Teodora II  i srpskog patrijarha Irineja.

RTV Novi Pazar, međutim, večeras je potvrđeno da je poseta otkazana zbog neodložnih obaveza.

Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor II i patrijarh Irinej služili su juče liturgiju u kripti hrama Svetog Save na Vračaru.

Na predlog patrijarha srpskog Irineja, Sveti arhijerejski Sinod SPC dodelio je visoko odlikovanje, orden Svetoga Save I stepena patrijarhu aleksandrijskom i sve Afrike, za istrajnu i delatnu ljubav svesrdno pokazanu prema SPC i srpskom narodu.

Ordenom Svetoga Save II stepena, a na predlog Patrijarha srpskog, odlikovani su i članovi pratnje Aleksandrijske crkve, mitropoliti gvinejski Georgije i pilusijski Nifont, dok je sekretar Sinoda arhimadrit Danilo odlikovan Ordenom Svetoga Save III stepena.

Najavljeno je da će srpski patrijarh Irinej, zajedno sa episkopima, sveštenstvom i monaštvom, ugostiti patrijarha aleksandrijskog i u manastirima Krušedol, Hopovo, Žiči, Studenici, Sopoćanima, Pećkoj Patrijaršiji, Visokim Dečanima, zatim u gradu Nišu i njegovim hramovima i znamenitostima, kao i manastiru Ravanici.

Z. M – foto: SPC

Podeli