Društvo

Kontrola upotrebe pojaseva i prevoza dece

 

 

Na teritoriji cele Srbije od 11. do 17. septembra Saobraćajna policija sprovodi akciju pojačane kontrole vezivanja sigurnosnih pojaseva i bezbednog prevoza dece. Cilj je smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćaju.

Iako Srbija poslednjih godina beleži smanjenje broja stradalih u saobraćaju, naša zemlja je i dalje iznad evropskog proseka sa 84 poginulih godišnje na milion stanovnika. Od juče Saobraćajna policija, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, na teritoriji cele zemlje sprovodi akciju pojačane kontrole vezivanja sigurnosnih pojaseva u automobilima i načina na koji se prevoze deca. Cilj je smanjenje broja poginulih i povređenih.

U Evropi godišnje u saobraćaju strada 51 osoba na milion stanovnika. U Srbiji poslednje dve godine postoji tendencija pada broja poginulih i povređenih u saobraćanim nezgodama, ali i dalje smo daleko od ovog evropskog proseka. Samo za osam meseci ove godine u saobraćaju je nastradalo 361 lice. U julu i avgustu smanjen je broj poginulih od oko 11 odsto, odnosno 14 manje poginulih, a najveće smanjenje poginulih je u julu i to 16 odsto, dok je u julu i avgustu smanjenje broja povređenih osoba od oko osam odsto, odnosno 294 manje povređenih. Najveće smanjenje broja povređenih je u avgustu je za 14 odsto. Korišćenje sigurnosnih pojaseva na prednjim i zadnjim sedištima kao i prevoz dece u posebnim sedištima uticao bi da brojke stradalih u saobraćaju budu još manje.

Akcija koja je u toku i koja će se odvijati do 17. septembra realizuje se u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i medijima, konkretnim radom patrola na terenu , ali i puštanjem pripremljenih spotova i priloga na televiziji. Zato pomalo čudi i inertnost policijskih činovnika u MUP-u od kojih ni drugog dana odvijanja akcije nismo dobili odobrenje za snimanje.

Podeli