Društvo

Rekordan prinos jabuka

Dokaz da se može dobro živjeti od voćarstva, stiže nam iz obližnjeg novopazarskog sela Požega. Predanim radom, dobrom organizacijom i praćenjem lokalnog tržišta, a na kućnom pragu,  porodica Curić ostvaruje značajne prihode.

Murat Curić, poljoprivrednik iz sela Požega, nadomak Novog Pazara, ističe da na ovim voćnjacima rade više od 50 godina,  da su voćnjaci  naslijeđe koje se prenosi sa koljena na koljeno, te da su predan rad, dobra organizacija i praćenje noviteta kada je u pitanju uzgoj voća, morali rezultirati plodnom uzgoju, u ovom slučaju skoro svih vrsta  jabuka.

Prema riječima stručne saradnice iz Poljoprivredne stručne savjetodavne službe,  Silvija Hodžić, voćnjak ovog novopazarskog poljoprivrednika je primjer dobre poljoprivredne prakse, te da se  uz dobru primjenu agrotehnike i pomotehnike mogu postići jako dobri rezultati.

Na poljoprivrednoim gazdinstvu ovog novopazarskog poljoprivrednika, koji je polisortan, mogu se naći skoro sve sotre jabuka: “topaz”,” granny smith”, “red chief”, “idared”,  “jonagold” i “zlatni delišes”.

 

I. Hodžić

Podeli