Društvo

PSSS Novi Pazar održala Dan polja kukuruza

Dan polja kukuruza organizovan je danas na oglednoj parceli Esada Hanuše u Požegi. Pored poljoprivrednika, predstavnika iz Gradske uprave i Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Novi Pazar prisustvovali su i predstavnici tri semenske kuće iz Srbije. Rezultati su više nego zadovoljavajući, istakli su proizvođači semena kukuruza.

Tradicionalno, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Novi Pazar organizuje „Dan polja kukuruza“. Ogledno polje, ove godine, bilo je na gazdinstvu Esada Hanuše u mestu Požega. Semena hibrida iz tri eminentne semesnke kuće, sa različitim vremenskim zrenjima pokazala su se veoma dobro. Vlasnik parcele Esad Hanuša je zdovoljan bez obzira na teške uslove ovogodišnje suše.

„Prvi put se srećem sa PKB hibridima, koji su ovde retko bili zastupljeni i izuzetno sam zadovoljan. Nastaviću saradnju sa svima. Dugo godina sarađujem sa ZP-om i NS-om a sada ću i sa PKB-om pošto sam ove godine izuzetno pozitivno iznenađen sa njihovim kvalitetom“, istakao je Hanuša.

Direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Novi Pazara Nihad Hasanović je pohvalio domaćina koji se pridržavao svih upustava koje su mu savetodavci dali i na taj način obezbedio ovakav prinos.

„Znamo da je leto bilo stresno, puno visokih temperatura ali smo videli da se i to može prevazići, ako se upotrebi sva agrotehnika. Ono što je bino je da su svi ovi hibridi imali na ovoj parceli ravnopravan status. Jednake količine vode, đubriva, u istim agro-ekološkim uslovima su rasli i imali svu agrotehniku i zaštitu“, kazao je Hasanović.

 

Savetodavac za ratarstvo Smail Ejupović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Novi Pazar istakao je kvalitet i zastupljenost NS semena u našem kraju.

„U toj lepezi hibrida, Novosadsko seme zauzima jedno posebno mesto, ima izuzetno visok kvalitet, kako za zrno tako i za hibride. Mogu reći da se prinos zrna kreće od 13, 14 pa do 15 tona a prinos silažne mase od 40, 50  pa do  70 tona kod sorti 6030 kao i 61 40. Na ovom polju rezultati su eksluzivno dobri imali smo dva dobra zalivanja u odsutnom momentu kada je to trebalo da se izvede, i kao što se vidi imamo dobre rezultate“, dodao je Ejupović.

Novo seme kukuruza u našem regionu jeste PKB seme koje se pokazalo kao jedno od boljih kada su prinosi u pitanju.

„Prošle godine smo prvi put bili prisutni. Izuzetno smo zadovoljni sa domaćinom, Poljoprivrednom stručnom službom Novi Pazar. Za kupce smo obezbedili hibride od FAU grupe 200, to je 100 dana od sadnje do zrenja, do FAU grupe 650 maksim koji je izuzetno prinosan hibrid“, rekao je Dušan Trifunović sa Instituta PKB Beograd.

ZP hibrid pokazao je rodnost i u ekstremnim uslovima, koji su bili ove godine, istakao je dr Željko Kaitović iz Institutu za kukuzur Zemun Polje.

„ZP hibridi kukuruza u ovim uslovima, posebno ranostasni hibridi iz FAU grupa zrenja 300 i 400 su pokazali izvanrednu priljagodljivost ovim uslovima. Sigurno da nije reč o nekim rekordnim prinosima ali, saglasno nepovoljnoj godini, mi smo ipak zadovoljni sa prinosima“, dodao je Kaitović.

Poljoprivrednici koji su bili prisutni danas na prezentaciji raznih vrsta semena, mogli su čuti detalje o svakom semenu hibrida,  što će im olakšati da odaberu onaj hibrid koji najbolje uspeva u našem regionu.

Podeli