Društvo

Vakcinacija da ili ne ?

Analizirajući rezultate šestomjesečnog izvještaja, iz Zavoda za javno zdravlje Grada Novog Pazara poručuju da nisu zadovolji brojem vakcinisane i revakcinisane djece sa teritorije Grada Novog Pazara i opštine Tutin.

Uzimajući u obzir činjenicu da je broj vakcinisane i revakcinisane djece u padu, u  okviru Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar formiran je tim pedijatara , koji će raditi na uklanjanju tri bitna faktora koja utiču na smanjenje broja vakcinisane i revakcinisne djece.

Tri faktora koja utiču na smanjenje broja vakcinisane i revakcinisne djece, prema riječima dr Spahića su:

  1. Antivakcinalni lobi
  2. Utjecaj ljekara na roditelje
  3. Informisanost o značaju vakcinacije i njenoj neophodnosti

Pedijatri sa teritorije Grada Novog Pazara su preduzeli sve potrebne mjere kako bi se pojačao vaspitno – obrazovni rad sa roditeljima i trudnicama. Akcenat ovog timskog rada je informisati javnost, o neophodnosti vakcinacije i revakcinacije, a pogotovo o značaju trokomponentne vakcine MMR, istakao je direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, dr Šefadil Spahić.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, dr Šefadil Spahić takođe ističe da je jedan od sljedećih planova uključiti i lokalni samoupravu , školske uprave, pojačati rad Odsjeka za epidemiologiju, obrazovati roditelje, ali i trudnice da da već u tom periodu shvate važnost vakcinisanje djece.

 

I. Hodžić

Podeli