Društvo

Šarčević: Najvažnija je kvalitetna nastava

“Studenti imaju pravo na kvalitetnu nastavu  i  pošto je to u visokom obrazovanju pitanje svih pitanja, predviđeno je da bude na najbolji način regulisano  zakonskim izmenama koje treba  uskoro da usvoji Skupština Srbije – rekao  je danas prilikom posete Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Ministar Šarčević, koji je prisustvovao konstitutivnoj sednici Studenstkog parlamenta ove visokoškolske ustanove, naglasio je da je novim Zakonom o visokom obrazovanju  predviđeno da će prilikom upisa u starije godine, studenti koji ostvare najmanje 48 bodova, moći da se rangiraju za finansiranje iz budžeta.

Prema rečima ministra Šarčevića, prilikom nacrta Zakona o visokom obrazovanju uvažen je najveći broj konstruktivnih predloga  studenata, koji vode unapređenju visokog obrazovanja. On je ocenio da je Državni univerzitet u Novom Pazaru, iako je među najmlađim univerzitetima u zemlji, izrastao u ozbiljnu visokoškolsku instituciju.

Pomoćnik ministra za razvoj i visoko obrazovanje prof. dr Vesna Mandić saopštila je da je Ministarstvo prosvete danas otvorilo konkurs za unapređenje nastave i da će u taj projekat biti uloženo 83 miliona dinara. Prema njenim rečima, prioritet će imati univerziteti i fakulteti koji su uključeni u Akcioni plan Vlade Srbije za unapređenje IT sektora.

Rektor  Državnog univerziteta prof. dr Miladin Kostić je naglasio da je nedvosmislena podrška koju Vlada Srbije i Ministartvo prosvete pružaju Državnom univerzitetu u Novom Pazaru od izuzetnog značaja i ocenio da je to veliki podsticaj u naporima da se unapređuje kvalitet obrazovanja.

“ Studenti su  glavni akteri obrazovnog procesa  i za Državni univerzitet je izuzetno važna dobra saradnja sa Studentskim parlamentom“, istakao je rektor Kostić.

Za predsednika Studentskog parlamentaizabran je Demir Crnovršanin, student četvrte godine prava, koji je i  u prethodnom mandatu obavljao tu funkciju. Zamenik predsednika je Emil Đulović, student sporta i fizičkog vaspitanja, dok će dužnost sekretara obavljati Kemala Kadribašić, studentkinja ekonomije.

Konstitutivnoj sednici prisustvovao je i predsednik SKONUS-a Milan Savić.

Izvor: DUNP

Podeli