Društvo

Papirni dnevnici odlaze u istoriju

Od septembra u pilot projekat “e-prosveta” biće uklučeno 200 škola, a prvi servis koji će biti primenjen je elektronski dnevnik, koji treba da omogući nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima brz, jednostavan i pouzdan način vođenja evidencije, a roditeljima da pristupe podacima iz dnevnika o svom detetu. Novopazarska OŠ Bratstvo jedna je od izabranih 60 u Srbiji u kojima primena elektronskog dnevnika počinje od 1.odnosno 4.septebra, kada zbog bajramskih praznika u Novom Pazaru počinje nova školska godina.

Novopazarska OŠ Bratstvo jedna je od 60 u Srbiji u kojima papirni dnevnici od nove školske godine odlaze u istoriju. Prema rečima direktora Dejana Kulundžića, škola je tehnički i kadrovski spremna za tu značajnu novinu. ”Pišemo istoriju 21.veka. Uvodimo elektronske dnevnike a papirni dnevnici odlaze u istoriju”, kaže Kulundžić. Dodaje da su elektronske dnevnike uvele sve zemlje regiona. Neke su, kaže, zadržale papirne, a neke su u potpunosti prihvatile novi model. Škola ”Bratstvo”, po ugledu na Hrvatsku, neće raditi dupli unos, već samo elektronski.

Prednosti elektronskog unosa podataka su – ističe Kulundžić – višestruke. Roditelji u svakom momentu mogu imati uvid u ocene, izostanke i slične informacije, ali samo za svoje dete. Takođe, jedna od prednosti je i ta što predmetni nastavnik može da ima uvid samo u ocene iz svog predmeta. Na taj način omogućava se veća objektivnost i sprečava da se učeniku prepisuju ocene koje ima iz drugih predmeta.

Servis ima i sistem obaveštavanja roditelja o ocenama i izostancima, a kada sistem bude operativan roditelji će dobijati SMS poruke o ocenama, izostancima, pohvalama i napomenama. Do kraja školske godine 200 izabranih škola primeniće elektronske dnevnike, a već od naredne, dužne su da to učine i ostale škole u Srbiji.

S.Lj.

Podeli