Kultura

Sandžak inspiracija umetnika

Likovna kolonija ”Sandžak inspiracija umetnika” okupila je i ove godine učesnike, ne samo iz naše zemlje, već i iz susednih nam: Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Na Pazarištu nadomak Novog Pazara oni se ovih dana druže, razmenjuju iskustva i, inspirisani Sandžakom, stvaraju svoja nova umetnička dela. Sedamnaesti sazilv kolonije, trajaće sve do petka, 25.avgusta.

‘’Kolonija ove godine nije tipično slikarska, i to je ono što izdvaja ovogodišnji, sedamnaesti saziv od predhodnih’’, kaže urednica izložbenog prostora galerije MMC Amra Hodžić Jejna.  Dodaje das u među slikarima i fotografi, ali i vajari.

Akademski vajar Dino Duraković, koji dolazi iz Sarajeva baš ovde stvara nesvakidašnje umetničko delo – skulpturu žene od metalnih cevčica, odnosno armature. Učesnik ove kolonije prvi put je i grafičar i slikar iz Gostivara, univerzitetski profesor, Burhan Ahmeti. On ističe da je zadovoljan ambijentom ali i organizacijom ove kolonije.

Likovnu koloniju Sandžak inspiracija umetnika tradicionalno organizuje Galerija MMC Kulturnog centra Novi Pazar. Pokrovitelji su, u prvom redu Grad Novi Pazar ali i Ministarstvo kulture i informisanja, koje je prepoznalo ovu manifestaciju kao jednu od značajnijih posebno za Bošnjake.

Među učesnicima ovogodišnjeg saziva su i Jelena Dunđerović – primenjena umetnica iz Beograda, Aleksa Arsović – slikar iz Raške, Brigita Antoni – grafička dizajnerka iz Ulcinja i Olja Simović – fotografkinja iz Raške. Kolonija će trajati sve do petka, 25.avgusta, a radovi ovih umetnika široj likovnoj publici biće dostupni naredne godine.

S.Lj.

Podeli