Društvo

Osam pacijenata zbrinuto zbog ujeda zmije

Od maja do danas osam pacijenata javilo se novopazarskom Infektivnom odeljenju sa ujedom zmije.  Lekari savetuju da se građani, koji rade na polju, zaštite odgovarajućom opremom, a kada do ujeda zmija dođe neophodno je hitno javljanje lakaru.

Od ukupno osam, petoro pacijenata zbrinuto je zbog ujeda zmije otrovnice, a kod nas su uglavnom prisutne poskok i šarka. Dr Husein Bušat kaže da zbog tropskih temepratura sada posebno mora da se vodi računa.

„Četiri pacijenta su hospitalizovana zbog ujeda zmije, dok je jedan zbog radova na Infektivnom odeljenju prebačen u Kraljevo. Veći broj zmija ima u poljima, ali naši poljoprivrednici ne vode računa i bez zaštite rade na svom imanju. Sada kada je toplo one izlaze na površinu, pa je oprez preporuljiv, jer zmija ujeda u samoodbrani kada misli da je ugrožena“, kaže Bušat.

U Srbiji su otrovnice retke, ali ipak treba znati kako se pravilno postupa u slučaju ujeda zmije.

„Američko istraživanje kaže da poveska iznad ujeda zmije, kako je to bilo ranije nije potrebna. Kada do ujeda zmije dođe građani se obavezno moraju javiti lekaru što je pre moguće, kako bi se dala odgovarajuća terapija“, dodaje Bušat.

 

Podeli