Kultura

KUD “Isa beg” predstavio Novi Pazar na prestižnom festivalu u Ohridu

Sa kulturom i tradicijom sandžačkih Bošnjaka upoznali su se tokom minulog vikenda brojni turisti te članovi mnogih folklornih ansambala iz cijelog svijeta. Njima je prestižnom festival održanom u Ohridu Kulturno umjetničko društvo “Isa-beg” koreografijom “Sandžak” predstavilo kulturno blago ovog kraja.

Organizator tradicionalnog međunarodnog festivala je Društvo kulturnih umjetnosti “Ohriđanka”. Cilj Festivala koji okuplja folklorne ansamble iz cijelog svijeta je predstavljanje kulture i tradicije zemlje iz koje učesnici dolaze, ali i upoznavanje sa kulturama drugih naroda kroz igru, pjesmu i nacionalnu nošnju. Veliku pažnju turista i publike privukao je defile te nastup KUD-a “Isa-beg”.

“Predstavili su se folkloraši iz gotovo svih zemalja svijeta. Mi smo zbog šarenih nošnji i koreografije “Sandžak” imali veoma zapaženo učešće. Ostvarili smo i bitne kontakte i postalI prijatelji sa veoma bitnim ljudima iz svijeta culture”, rekla je koordinatorka folklornog ansambla „Isa beg“ Ulfeta Smajović.

KUD “Isa-beg” dobitnik je posebnog priznanja za učešće na ovoj prestižnoj međunarodnoj manifestaciji.  Nakon igre i plesa organizatori su za sve učesnike organizovali i večeru koja je bila dobra prilika da se ostvare kontakti i saradnja među folklorima koji su u Ohrid stigli iz cijelog svijeta.

A. Ni.

Podeli