Politika

Ugljanin: Bošnjaci nevidljivi u Akcionom planu

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin rekao je na sinoćnjem iftaru, koji je Vijeće organizovalo u NovomPazaru zamedije i nevladine organizacije, da je način kojim se vlast u Srbiji bavi manjinskim pitanjima loš, a da je najbolji primer za tu njegovu konstataciju Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, u okviru poglavlja 23 u pregovorima Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji.

Ugljanin je rekao da se taj dokument ne implementira, a da se u izvještajima o njegovom sprovođenju Bošnjaci ni ne pominju, što je kaže Ugljanin lose za manjine i budućnost Srbije.

“Cilj Bošnjačkog nacionalnog vijeća je usvajanje nove metodologije za praćenje ispunjenosti zadataka iz Akcionog plana kako bi oni mogli biti mjerljivi, jer to u ovom trenutku nije slučaj”, izjavio je Ugljanin.

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća sun a iftaru ponovili zahtjeve upućene Vladi Srbije za reviziju Akcionog plana kojom bi se u njega uvrstili prijedlozi Bošnjaka i drugih manjina i jasno definisale aktivnosti države kako bi se riješili njihovi problemi.

A.Ni.

Podeli