Društvo

Festival turske kulture i tradicije u avgustvu pred Novopazarcima

U organizaciji turskog grada Kodžaeli,a uz podršku grada u Novom Pazaru će biti održan festival turske kulture i tradicije. Kako je sapšteno nakon sastanka zamenika predsednika ovog turskog grada i gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca, manifestacija će biti održana 25.i 26.avgusta.

Ljubitelji turske kulture i tradicije u našem gradu i regionu imaće prilike da 25. i 26. avgusta uživaju u program festivala čiji je organizator turski grad Kodžaeli, opština Kartepe, a uz podršku grada Novog Pazara. Na festivalu će biti predstavljen kulturološki put Turske od doba Osmanlija do danas. Zbog povezanosti i sličnosti dveju kultura i tradicija, delimično će na festivalu biti prezentovana i posebnost Bošnjaka Sandžaka. Upravo je iz tog razloga za mesto održavanja manifestacije odabran Novi Pazar.

“Želimo da sarađujemo sa Novim Pazarom. Prenosimo selame predsednika opštine Kodžaeli. Želimo da ovde organizujemo Festival kulture i tradicije Turske i upravo smo o tome razgovarali sa gradonačelnikom Novog Pazara. Festival ima jedinstvenu koncepciju i bavi se istorijski raznolikim, živopisnim razdobljem u istoriji Turske. Mnogo toga će biti prikazano, a izmedju ostalog posetioci će moći da uživaju u folklornom predstavljanju mladih Turske, ali i drugih zemalja iz vašeg okruženja, sa kojima poput Bosne, takođe imamo puno toga zajedničkog”, kazao je Jilmaz.

Gradonečlnik Novog Pazara Nihat Biševac istako je zadovoljstvo što će takva manifestacija biti održana upravo u Novom Pazaru. Biševac je povodom konkretizacije dogovora o održavanju manifestacije ugostio zamenika predsednika turske opštine Kartepe, Abdulaha Jilmaza.

“Velika je čast da baš naš grad bude domaćin imajući u vidu da se festival na Balkanu održava po prvi put. Sem zemlje organizatora ugostićemo i predstavnike zemalja regiona, te je razmena iskustava i šansa da posetioci festivala saznaju nešto novo o drugoj kulturi i tradiciji višestruka”, kazao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

 

 

 

Podeli