Društvo

Motori na ulicama

 

 

Počela je sezona vožnje motocikala. Ove godine izostaje organizovana kampanja za njihovu bezbednost, ali nije na odmet podsetiti koje sve opasnosti nosi njihovo bahato ponašanje na gradskim ulicama i putevima. U Novom Pazaru ovakvo ponašanje motociklista posebno je izraženo u popodnevnim i večernjim satima.

 

U protekloj deceniji u Srbiji je, prema zvaničnim podacima, čak 25.000 ljudi doživelo lakšu ili težu povredu vozeći motocikl, a više od hiljadu njih je poginulo. Ovih dana ponovo su sa lepim vremenom motociklisti na ulicama. Od skutera do motora koji za samo nekoliko sekundi stižu do 100 kilometara na čas. Loša procena, mala nesmotrenost i eto nesreće sa tragičnim posledicama. Usporen gradski saobraćaj samo je donekle zaštita za popodnevnu demonstraciju snage ovih mašina. Vozači to nadoknađuju besnim turiranjem motora i vožnjom na jednom točku što posebno iritira prolaznike.

Na putevima motociklisti se odvajaju od ostalih učesnika u saobraćaju po riziku od stradanja. Najveći broj nesreća događa se u sudaru motocikla i motornih vozila, uglavnom u raskrsnicama. Stručnjaci savetuju motociklistima da sa posebnom pažnjom prilaze svakoj raskrsnici. Zastrašujuće zvuči i upozorenje da nije pitanje “da li” ćete na motociklu imati nezgodu nego “kad”, i da roditelji ne treba da podležu pritisku dece da kupe motocikl, već je potrebno prvo obezbediti opremu i dodatnu edukaciju. Prema Zakonu, tokom vožnje mora se nositi kaciga koja je testirana, mora biti zakopčana i koristiti se prema uputstvu.

 

Pravila i zaštitna sredstva ne postoje da bi umanjila uživanje u vožnji motocikala. Naprotiv, motocikl je najlepše prevozno sredstvo koje postoji, ali budite mudri i pametni, izaberite testiranu i odgovarajuću opremu, edukujte se dodatno i vozite u granicama svojih mogućnosti.

Podeli